comons.wikimedia/Suradnik13
Hrvatski vojnici

U operaciji hrvatske vojske “Medački džep” ili “Krvavi septembar”, koja je počela 9. septembra 1993. godine u podvelebitskim selima Divoselo, Čitluk i Počitelj, ubijeno je 88 Srba, a sve kuće su opljačkane, spaljene i minirane do temelja. Ovo područje, poznato i po imenu Medački džep, bilo je pod zaštitom Unprofa. Tadašnji komandant snaga UN general Žan Koti posle obilaska celog područja bio je šokiran prizorima.

– Nisam našao znakove života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namerno! – izjavio je Koti.

Direktor Veritasa Savo Štrbac podseća da su hrvatski vojnici pljačkali, palili, rušili kuće, trovali bunare, ubijali i masakrirali civile, vojnike i milicionere.

– U ovoj akciji ranjenika uopšte nije bilo. Ono što nisu uspeli u nastupanju, pobili su i uništili u povlačenju, koje je, uz posredovanje Unprofora, potrajalo do 17. septembra iste godine – naglašava Štrbac. Među ubijenima bilo je 36 civila, a među žrtvama je 17 žena i 26 ljudi starijih od 60 godina.

Savo Štrbac ističe da je u aprilu 1991. godine u Divoselu živelo 344, u Počitelju 307, a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti.

– U septembru 2019, u Divoselu ne živi niko, u Počitelju dve starice, a u Čitluku četiri porodice sa ukupno deset članova – ističe Štrbac.

Za ovaj zločin do sada je osuđeno samo nekoliko hrvatskih oficira i vojnika i to na kazne od kojih nijedna nije bila veća od šest godina.