H. M. Vujičić
Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Gospodin Irinej

U petak, 20. novembra 2020. godine u 7:07 u Vojnomedicinskom centru “Karaburma” u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Gospodin Irinej (Gavrilović), saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh Irinej, 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, upokojio se u 90. godini posle komplikacija izazvanih korona virusom.

Zdravstveno stanje patrijarha Irineja pogoršano je nakon što je 5. novembra primljen u bolnicu gde je konstatovano da je pozitivan na COVID-19.

Doktori su relativno brzo uspeli da njegovo zdravstveno stanje stave pod kontrolu. Međim, opaka bolest je proizvela komplikacije koje je ranije imao sa srcem.

Njegovu svetost lečio je tim lekara Vojnomedicinske akademije angažovan u Vojnomedicinskom centru “Karaburma” koji je je pretvoren u kovid bolnicu. Srpskim lekarima su se u sredu priključile i dve doktorke iz Ruske Federacije.

Nažalost, u noći izmeđsrede i četvrtka, oko 3.50 naglo je došlo do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja patrijarha i od tada je počela grčevita borba doktora za njegov život. Njegova svetost priključena je na aparate za održavanje vitalnih funkcija, bitka je trajala satima, ali je nažalost ishod fatalan. Pomen patrijarhu Irineju održan je u Sabornoj crkvi u Beogradu, u cetinjskom manastiru i svim svetinjama SPC, tim središtima pravoslavne vere i srpske duhovnosti.

Patrijarh Irinej rođen je 28. avgusta 1930. godine u selu Vidovi kod Čačka kao Miroslav Gavrilović.

Posle završene osnovne škole upisao je Bogosloviju u Prizrenu i završiuo je 1951. godine. Potom završava i Bogoslovski fakultet u Beogradu, a zatim odlazi na redovno odsluženje vojnog roka tadašnje JNA.

Sve do 1968. godine bio je profesor Prizrenske bogoslovije, a tada je završio postdiplomske studije u Atini i potom bio upravnik Monaške škole u Ostrogu.

U periodu od 1971. do 1974. godine izabran je za profesora, a zatim i rektora Prizrenske bogoslovije. Boravio je na Kosovu i Metohiji u onim teškim vremenima po nealbanski živalj, a posebno Srbe.

Za vikarnog episkopa moravičkog imenovan je 1974, a već sledeće godine Sveti arhijerejski sabor ga je izabrao za episkopa niškog gde je proveo pune 34 godine.

Na tronu Srpske pravoslavne crkve nasledio je patrijarha Pavla 2010. godine. Odlukom Izbornog sabora SPC na to mesto izabran je 22. januara i tradicionalno su o tome izvestila zvona na Sabornoj crkvi u Beogradu.

Sahrana u Hramu Svetog Save

Telo patrijarha Irineja preneto je u Sabornu crkvu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, a šef Informativne službe SPC, protođakon Radomir Rakić kaže da će Njegova svetost verovatno biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Patrijarh Irinej, ako nije drugačije odredio testamentom, bio bi prvi patrijarh sahranjen u ovoj svetinji čija je gradnja počela 1939. godine, a koju je upravo on završio.

Mesto gde će počivati patrijarh srpski Irinej je “ambulatorijum”, prostor iza oltara kripte kakvih je tek nekoliko u pravoslavnim hramovima sveta. Ambulatorijum u Hramu Svetog Save građen je po uzoru na onaj u Svetoj Sofiji Carigradskoj. Iza vrata ambulatorijuma, u prostoru koji okružuje oltar kripte posvećene Svetom knezu Lazaru, predviđeno je da budu sahranjeni i budući srpski patrijarsi.