HO "Majka devet Jugovića"
Hrana i higijenski materijal za jednu od porodica u selu Lepina

Ubrzo posle poplava koje su nanele veliku štetu na jugu Srbije, posebno na Kosovu i Metohiji, Srbi iz Frankfurta i okolnih gradova su se, poučeni ranijim iskustvima, brzo organizovali i počeli da prikupljaju novčanu pomoći za postradali srpski narod. Od prve novčane pomoći kupljeno je ono najneophodnije i podeljeno u poplavom pogođenim mestima.

Goran Tomić, član predsedništva Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu kaže za “Vesti” da je od prvog dana odziv bio veliki u želji da se pomogne našem narodu na jugu Srbije i posebno područjima Kosova i Metohije gde žive Srbi.

– Odmah smo se organizovali i stavili na raspolaganje Centralnom savetu Srba u Hesenu. Kao i 2014. godine kada su poplave zahvatile veći deo Srbije i ovoga puta su prvi reagovali srpski klubovi i udruženja iz Frankfurta, Ofenbaha, Noj Izenburga kao i veliki broj naših građana – kaže Tomić.

On navodi da je na sastanku koji je održan u prostorijama SKC u Ofenbahu, uz sve propisane mere koje važe u ovoj opštini, dogovoreno da se u što kraćem roku pošalje pomoć ugroženim srpskim porodicama na poplavljenim područjima.

– Prihvaćen je moj predlog da se pošalje isključivo novčana pomoć jer je zbog pandemije gotov nemoguće odavde poslati materijalnu pomoć u vidu odeće i sredstava za higijenu. Preko humanitarne organizacije Srbi za Srbe, smo stupili u kontakt sa Slobodankom Stević iz humanitarne organizacije “Majka devet Jugovića” na Kosovu i Metohiji. Novac ćemo uplaćivati na žiro-račun Eparhije raško-prizrenske, odakle će Slobodanka Stević dalje da raspolaže sredstvima i nabavlja potrebnu pomoć i direktno je deli pogođenim porodicama u selima Lepina, Gušterica, Radevo i Dobrotin – precizira Tomić.

Akcija u kojoj učestvuju Klub Srbija iz Noj Izenburga, SKC iz Ofenbaha, KHD Kolo iz Frankfurta i brojni srpski građani iz Hesena traje desetak dana. Od prve novčane pomoći koja je stigla na račun Eparhije raško-prizrenske su kupljena ćebad, odeća, obuća, hrana i higijenski materijal. Ta pomoć je već podeljena u poplavom pogođenim mestima.

Sredstva za građevinski materijal

Trenutno Centralni saveta Srba u Hesenu prikuplja novčana sredstva za građevinski materijal, pa tim povodom pozivaju naše ljude da se uključe u ovu humanitarnu akciju u što većem broju. U CSSH mole da se uplate vrše na:

IBAN:XK05 1503 0310 0140 7703

SNjIFT: RBKOXKPR

RAIFFEISEN BANK Kosovo

EMPFANGER /PRIMALAC

Eparhija raško-prizrenska

Prizren-Gračanica

BETREFF /SVRHA UPLATE