Lična arhiva
Jedna od zajedničkih proba: Video je pripreman više od tri meseca

Spot počinje pitanjem: Gde mi je dirigent Pavle? Isidora krećemo.” Pojavljuje se malena Isidora u narodnoj nošnji, koja izgovara: Ready? (spremni?), na to joj 562 drugara rasutih po belom svetu odgovara pucketanjem prstiju i udaranjem takta dlanovima. Instrumenti sviraju poznate taktove, a deca uglas da pevaju čuvenu Ršumovu pesmu “Deca su ukras sveta”…

Ovo je ukratko opis novog video-projekta Srpskog edukativnog centra i Folkloraša širom sveta na čijem su čelu braća Miloš i Milan Mutapčić. Uz parolu “Snagom srpske tradicije, zajedno!”, snimak je objavljen 21. marta na Jutjubu i do srede u podne je odgledan više od 18.500 puta.

U spotu su učestvovala deca od četiri do 15 godina iz 24 države i 94 udruženja. Jedna od najmlađih učesnica, koja je svima “zapala za oko” zbog godina i nošnje, pomenuta je Isidora Nikolić iz Brizbejna. U spotu se pojavljuje i njena vršnjakinja Mila Marković iz Redinga (Engleska), koja na samom kraju snimka pita “Nema više?”. Mnogima je “hit” devojčica, koja na sredini videa “utišava” dečaka, koji bitboksuje. Ona je najmlađa učesnica, ima samo tri godine, zove se Mila Ćeličanin i živi u Kopenhagenu. Nestaško koga utišava je Jovan Miljuš iz Redinga, a dirigent Pavle je dečak kojem je slučajno zapala ta “uloga”.

– U pitanju je Pavle Vuković, koji sa porodicom živi na Malti. Iskoristili smo snimak koji nam je poslat gde je on, pevajući pesmu, po sopstvenom nahođenju “dirigovao”. To nam se učinilo veoma simpatično, pa smo ga “smestili” u centralnu ulogu dirigenta – objašnjava Miloš Mutapčić.

“Ućutkivanje”: Mila Ćeličanin i Jovan Miljuš

Uz Pavla je bilo još nekoliko mališana sa Malte.

– Trudimo se da kulturni život naših sunarodnika na Malti bude ispunjen. Sada kada je korona onemogućila žive nastupe, ovakve stvari su primer da ne treba odustati. Naša deca iz KUD-a Dukat, zajedno sa koreografom Tamarom Popović su dala svoj doprinos videu i mi smo ponosni na njih, kao i na svu decu u snimku. Svaka čast na ideji – rekao je za “Vesti” Maks Mikoviti koji je godinama podrška KUD-u Dukat.

Braća Mutapčić navode da su se po broju učesnika, osim društava iz Srbije, istakla ona iz Kanade, Nemačke, Amerike i Australije.

Iz Srpskog centra Štutgart su učestvovale članice dečjeg folklornog ansambla Anica Kočić, Jelena Čalakić, Mila i Jelena Stanojević.

– Dobili smo poziv od Miloša Mutapčića da ponovo sarađujemo sa srpskim folklorašima iz celog sveta. Pristali smo sa zadovoljstvom kao i u prošlogodišnjem projektu “Ovo je Srbija” koji je bio veoma uspešan. Decu je birao Saša Vićentijević naš umetnički rukovodilac, a roditelji su dali saglasnost. Srećna sam što je naš Centar deo priče koja ostaje kao trajna uspomena. Video se gleda u celom svetu i nema ništa lepše nego da svako da svoj doprinos ovako divnom projektu. Bar ih ova pesma sada spaja u vreme kada nemaju probe, folklor i smotre – kaže za “Vesti” Dara Vićentijević, predsednica Srpskog centra Štutgart.

Anica, Mila i dve Jelene iz SC Štutgart

Eva Jovanovski, Simona Babić, Luka Lazikić, Srđana Šakić, Tea i Magdalena Milovanović, Aleksandra Katić i Kristijan Predić, svi iz SKC Ofenbah su takođe učestvovali u ovoj priči.

– Meni se mnogo dopala pesmica. Brzo sam je naučila, nije bila mnogo teška jer su mi pomogli Miloš i mama. Sviđa mi se što je bilo puno dece. Kada bude sledeći put ovako nešto ja ću ponovo da pevam i sviram – kaže sedmogodišnja Srđana Šakić iz Maintala, članica najmlađe grupe folkloraša SKC iz Ofenbaha.

Dopalo im se: Članovi SKC Ofenbah

Njena mama Dušanka objašnjava kako je sve počelo:

– Srđana je dobila predlog iz SKC da učestvuje. Ona svira klavir više od godinu dana i veoma se obradovala pozivu. Međutim, njena učiteljica klavira je, videvši note, zaključka da je to previše komplikovano za njen uzrast. Srećom, tu je bio Miloš Mutapčić i ponudio se da on Srđanu da nauči da svira pesmicu na klaviru. Stvarno se potrudio, a njoj je trebalo svega tri večeri onlajn po jedan sat da nauči. Dok je Srđanu učio da svira, Miloš je rekao da je izuzetan talenat pa je predložio i da peva, tako da je ima dva puta na snimku, dok peva i dok svira – kaže Dušanka Šakić koja je ponosna što je njena ćerka pevala pesmu uz koju je i sama odrasla.

Dirigent: Pavle Vuković

Au, koliko nas ima!

Luka Lazikić ima 14 godina i ponosan je što je bio jedan glas u projektu.

– Video je napravljen mnogo bolje nego što sam se nadao. Napisali su ispod slika odakle su učesnici. Neverovatno gde nas i koliko ima u svetu. Pesmu sam znao odranije jer smo je pevali u crkvenom horu u Frankfurtu i lako sam je savladao. Već iz trećeg puta je bilo odlično. Ideja je sjajna i svakako ću sledeći put da učestvujem kada bude bilo.

Rado se odazvali

Vladimir Đavolović iz KUD Radost iz Leverkuzena kaže da su se rado odazvali pozivu braće Mutapčić i priključili ovom izuzetnom projektu.

– Među mladim folklorašima koji su izveli poznatu pesmu Ljubivoja Ršumovića nalazi se i šest članova našeg društva. Miloš Dragić je sa četiri godine jedan od najmlađih učesnika, uz njega su i Elena Dragić, Jovana Popović, Nina Đavolović i Milica Popović. Vukašin Macut ih je pratio na klarinetu. Drago nam je da su svojim talentom i marljivim radom tokom pripreme, doprineli uspehu projekta. Naš motiv za učešće je svako što ovaj projekat doprinosu očuvaju srpske kulture i tradicije – navodi Đavolović.

Mališani iz Švajcarske vredno vežbali

Nestrpljivo čekali snimanje

Iz Švajcarske su u spotu deca iz četiri društva: Umetničkog centra SOKO i KUD “Dobrosav Radovanović Kikac” iz Bazela, KUD “Nikola Tesla” iz Lucerna i ANI “Abrašević” iz Vetingena kod Ciriha. Umetnički centar SOKO je predstavljalo desetoro dece: Sara Gajić, Petra Milutinović, Petra Adamović, Nikola Todorović, Nevena Stevanović, Mia Petrović, Marta Adamović (violina i pevanje) Magdalena Radivojević, Dimitrije Jovanović i Dijana Jovičić. Iz “Kikca” su Nikolina Miletić, Danilo Miletić, Lea Marković i Mateja Lukić, a iz “Tesle” Irina Šućur, Vanja Malbašić (klarinet) i Ognjen Miljković (klavir). Jana Milošević, Tanja i Sara Stanković i Mihajlo i Mina Milosavljević su članovi “Abraševića”.

– S organizacijom folkloraši širom sveta smo sarađivali i u spotu “Ovo je Srbija” i s radošću smo prihvatili novi poziv. Umetnički centar SOKO se pre svega bavim srpskim tradicionalnim pevanjem i radi trenutno sa decom uzrasta od 5 do 14 godina. Vežbali smo prvo samostalno, a onda su organizovane i onlajn probe sa mališanima iz celog sveta. Deca su se radovala i svi su želeli da dobiju šansu i pevaju. U okolnostima u kojima ne može drugačije da se prezentuje rad, ovo je bilo pravo osveženje i izvor inspiracije – ističe Andrijana Adamović, jedna od tvoraca UC Soko iz Bazela.

Nenad Milenković, predsednik ANI “Abrašević” kaže da su i oni rado prihvatili poziv Milana Mutapčića da ponovo učestvuju, jer je stariji ansambl bio deo projekta “Ovo je Srbija”.

– Naša deca su gledala stariji ansambl nastupao u tom projektu i jedva su čekala dan snimanja. Vredno su vežbala, a nama je čast da učestvujemo u ovakvim i sličnim projektima. U ovoj teškoj situaciji, nam prija da sakupimo decu i radimo nešto što ih motiviše. Inače pevanje je snimljeno u stanu našeg umetničkog rukovodioca Violete Zurić. Deca su se tamo sakupila, vežbala pevanje i snimila – navodi Milenković.
A. V. – Ž. M.

Sara, Anastasija, Una i Luka

Silno se obradovali

Kada postoji želja, onda se nađe i način da se ona ostvari, pogotovo kada se radi o deci. Tako u klubu “Nikola Tesla” iz Linca vide poziv da se njihovi mladi članovi Sara Račanović, Anastasija Ćorić, Una Šurlan i Luka Dobraš, uključe u ovaj projekat. Deca su naravno oduševljena što su bila deo ovog prelepog poduhvata.

– Svakako da je ovo ne samo za naše članove već za sve koji su učestvovali veliko iskustvo, ali i dokaz da imaju u svojim korenima veliku pre svega kulturnu tradiciju. Silno smo se obradovali pozivu. Samo jedna pesma je izazvala velike emocije, a možete zamisliti kada bismo obradili brojne kompozicije koje imamo. Gde bi nam bio kraj – uz osmeh ističe Dijana Narić, referent za kulturu u udruženju iz grada na obalama Dunava.
D. P.

Veoma interesantno

Aleksandar Branković, umetnički direktor ansambla Oplenac iz Adelajda ponosan je na osmoro folkloraša koji su učestvovali u spotu.

– Bilo je veoma interesantno, jer se sve dešavalo u vreme kada zbog kovida nismo radili – priča za “Vesti” Branković i dodaje da su u spotu učestvovali: Nikolina Balaban, Damian Draganić, Bianka Uzelac, Petar Karanović, Milica Vukša, Lana Jovanović, Uroš i Pavle Branković.

Kaže da su probe trajale oko dve nedelje i znali su da će projekat biti odličan jer su već imali iskustvo u radu sa braćom Milanom i Milošem Mutavčić na prošlogodišnjem projektu.

– Moja supruga, koja je etno-pedagog je nekada radila sa njima u Batajnici. Iz tog poznanstva je i krenula naša saradnja – objašnjava Aleksandar.

On smatra da je neophodno posvetiti se deci u dijaspori kako ne bi zaboravila jezik, i kako bi sačuvala tradiciju i kulturu.

– Probe uvek držim na srpskom, bilo da znaju jezik ili se slabije snalaze u njemu. To je način da deca uče i na svoje potomke kasnije prenesu svoje znanje – naglašava Aleksandar Branković. T. O.

Opet pun pogodak

– Miloš i Milan su divni mladi momci, koji imaju pregršt ideja kako da se kao narod ne izgubimo i ne zaboravimo ko smo – ističe Željka Stanković, umetnički rukovodilac folklorne grupe Šumadija iz Kizboroa, Melburn.

Željka je već sarađivala sa braćom iz Srbije, tako da je spot “Deca su ukras sveta” bio nastavak te uspešne saradnje.

– Kako je bilo vreme godišnjih odmora u Australiji, znala sam da će se Anastasija Cabo (14) i Teodora Delić (12) odlično snaći u spotu. One su i ranije pevale na nastupima naše folklorne grupe – kaže Željka i dodaje da je bila sigurna da će spot biti pun pogodak kao i prethodni.

– S nestrpljenjem smo ga očekivali, a kad se pojavio, plakala sam od sreće! Bila sam veoma ponosna zbog sve dece – naglašava naša sagovornica.

Za četiri do pet meseci očekuje da će upravo sa Milanom i Milošem organizovati sjajan seminar za decu od 14 godina, koje će pored nacionalnih igara, imati priliku da uče srpski jezik i gramatiku, a imaće i časove glume. T. O.