EPA
Našao se u čudu: Milo Đukanović

Neprikosnoveni vladar Crne Gore, pobednik svih parlamentarnih i predsedničkih izbora, vođa Demokratske partije socijalista Milo Đukanović nije više glavni u državi u kojoj je vedrio i oblačio više od tri decenije.

Oduvek je imao želju da gospodari, zapoveda i uživa u luksuzu. Nije sačekao ni punoletstvo pre nego što je 1979. godine postao član Saveza komunista. Narednih 10 godina krčio je svoj put kroz Komunističku partiju, čiji je istaknuti član bio i njegov otac sudija Radovan Đukanović.

Od tada do danas, Đukanović je menjao mišljenja i stavove, skoro kao na ringišpilu – komunista, pa srpski nacionalista u vreme Slobodana Miloševića, zatim liberalni demokrata, pa žestoki protivnik Miloševićevog režima koji ga je učinio najmlađim premijerom u Evropi i, na kraju, veliki Crnogorac. Ono što bi najradnije zaboravio jeste upravo 1989. godina kad je bio veliki Srbin. Upravo mu je bliskost sa Miloševićem omogućila da na svoj 29. rođendan postane najmlađi premijer u Evropi.

Poznat je u narodu kao Milo Kralj, Milo Britva, Milo Bos, Mali Maršal od Nikšića grada, i odnedavno i kao Crnogorski Erdogan.

Narod mu ne oprašta što je budzašto prodao skoro sva preduzeća i morsku obalu, a porodicu i kumove učinio basnoslovno bogatima. Intelektualci su ogorčeni što je proterao srpski jezik, ćirilično pismo, srpske velikane iz udžbenika, što krivotvori istoriju i što je u policijskoj stanici registrovao kanonski nepriznatu crnogorsku crkvu. Žestoko se zamerio i starom i mladom, donevši Zakon o slobodi veroispovesti, čime je doveo u pitanje imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i budućnost te institucije u celini.

To je izazvalo gnev, nakon čega su organizovane litije, odnosno protestne šetnje pod imenom “Ne damo svetinje” za očuvanje SPC i pravoslavlja na teritoriji Crne Gore.

I na posletku najveća greška ovog lukavog političara bila što je zaratio sa samim Bogom. Ostroškim. Koliko je to fatalno bilo za njegovu stranku na ovim parlamentarnim izborima možda najbolje opisuje pesnik Matija Bećković.

– Nije sramota izgubiti od Svetog Vasilija Ostroškog, sramota je izazvati ga na megdan. A to je upravo uradio Milo Đukanović. Kroz vekove je Crna Gora bila imanje, metoh Cetinjskog manastira, a Milo Đukanović je poželeo da Crna Gora bude njegovo imanje. Želeo je da Crnu Goru uknjiži na svoje ime. E, to ne može! – kaže ovaj akademik za “Vesti”.

Iako Đukanović ostaje predsednik Crne Gore, Bećković kaže da će to biti predsednik kao “pčela bez žaoke, koja ne može nikog da ubode”.

Ostaće upamćen kao političar koji se izborio za nezavisnost Crne Gore, priznao nezavisnost Kosova, uveo zemlju u NATO, a Zakon o slobodi veroispovesti njega je uveo u početak kraja vladavine. Inače Đukanović je rekorder po dugovečnosti vladavine u Evropi. Dok je Đukanović išao iz fotelje u fotelju, SAD su promenile čak pet predsednika, od kojih su neki bili i po dva mandata. Velika Britanija je promenila šest premijera, Nemačka tri kancelara, od kojih je svaki bio po nekoliko madata, a Rusija tri predsednika – Jeljcina, Putina, Medvedeva i danas ponovo Putina.

Na Gazimestanu

– Milošević je nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji u ovom trenutku, kad povampirene fašističke snage u Hrvatskoj i Sloveniji pokušavaju da unište sve ono što je stvoreno od 1945. godine do sada. Ponosan sam da u ovim istorijskim trenucima mogu da budem rame uz rame sa njim u odbrani tekovina revolucije – rekao je svojevremeno tada mladi premijer Crne Gore.

Koliko je bio lojalan Miloševiću govori i jedna fotografija iz 1989. godine – Milo Đukanović i Momir Bulatović u prvim redovima na Gazimestanu.

Otac sinu položio zakletvu

U biografiji Milovog oca Radovana Đukanovića ostalo je zapisano da je jedan od retkih koji je zakletvu za sudiju Vrhovnog suda polagao pred svojim sinom, tada predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. Milo je jedno od troje dece Radovana i Stane i jedini od njih troje koji nije završio Pravni fakultet već je diplomirani ekonomista. Milo ima jedno dete sa suprugom Lidijom sa kojom ga je spojila košarka kojom su se oboje bavili u mladosti. Romansa je počela 1980, a krunisana je brakom u februaru 1988, tri godine pre nego što je postao najmlađi premijer u Evropi. Iste godine par je dobio sina Blaža, kome su ime dali po Đukanovićevom pradedi koji je bio ban Zetske banovine za vreme Kraljevine Jugoslavije i četnički general tokom rata.

Sutra – Uspon i pad Đukanovića (2): Diktator sa tri ideologije