wikipedia.org/Petar Milošević
Spomen-područje Jasenovac

Hrvatska granična policija sprečila je delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u kojoj su se nalazili kadeti Vojne akademije i Vojne gimnazije, da prisustvuju obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika koja je ovog vikenda održana u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, kao i ispred memorijalnog centra jednog od najvećih stratišta u ovom delu Evrope tokom Drugog svetskog rata.

Vođa ove delegacije, pukovnik Saša Milutinović, načelnik Odeljenja za veru, po povratku u Beograd, kaže da je šokiran ponašanjem hrvatske granične policije.

– Trebalo je da prisustvujemo liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i da se poklonimo moštima mučenika jasenovačkih i svih žrtava nacističkog terora NDH tokom Drugog svetskog rata. Na granični prelaz Bajakovo stigli smo u subotu, u ranim jutarnjim satima i odmah nam je rečeno da hrvatska strana zna da stižemo. Međutim, sledeća tri sata smo čekali dozvolu da nastavimo dalje. Za to vreme su nam dva puta skenirali pasoše, tražili dodatne informacije, pretresali autobus i na kraju saopštili da neće ući u Hrvatsku – priča pukovnik Milutinović, koji ističe da je Ministarstvo odbrane Republike Srbije uradilo sve što je bilo potrebno za nesmetan prolaz.

– Očito je nešto drugo presudilo da delegacija ne prisustvuje pomenu – zaključuje ovaj pukovnik.

Sprečavanje srpske delegacije da uđe u Hrvatsku izazvalo je pravu kanonadu saopštenja i kontrasaopštenja na relaciji zvaničnog Beograda i Zagreba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da razume “da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu”.

– Onoliko koliko poštujemo svoje žrtve, moći ćemo da pokažemo i poštovanja prema tuđim žrtvama. Tako da, neka oni rade svoj posao, time nas samo nateraju da mi što brže i što bolje uradimo svoj posao – naglasio je Vučić.

On je najavio izgradnju memorijalnog kompleksa u Staroj Gradini.

– To treba da bude u programu svake naše škole, da decu odvedu tamo na ekskurziju. Da bi to moglo da se desi, to ćemo uraditi na teritoriji Republike Srpske u Donjoj Gradini i napraviti nešto monumentalno, nešto što će ostati iza nas – kazao je predsednik Srbije.

Uzvratili su predsednica i premijer Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, koji su ocenili da je reč “o pokušaju provokacije i izazivanja incidenata”.

Međutim, general Vidosav Kovačević, nekadašnji načelnik Vojne akademije, kaže za “Vesti” da su pitomci Vojne akademije i Vojne gimnazije do sada prisustvovali na desetina sličnih manifestacija po Evropi i da nikada nije bilo nijednog problema.

– Odlazak studenata Vojne akademije i oficira Vojske Srbije je jasno definisano našim, ali i međudržavnim propisima. Na ovaj način smo odavali počast ubijenima u koncentracionom logoru Mathauzen, ali i na mnogim drugim mestima bivše Jugoslavije. Mislim da su naše delegacije do sada najmanje desetak puta prolazile kroz Hrvatsku i nikada nije bilo problema ili zaustavljanja. Ovo je incident koji očigledno ima političku pozadinu – kaže Kovačević.

Kadeti razočarani

Kadeti Vojne akademije i Vojne gimnazije su razočarani i iznenađeni odlukom da im se zabrani poseta Jasenovcu.

– Veoma mi je žao što nisam imao priliku da sa članovima delegacije odam počast svim nevinim žrtvama nacističkog terora u Jasenovcu, kako Srba, tako i Roma i Jevreja, kao i svih drugih nacionalnosti – istakao je Nikola Starčević, student treće godine Vojne akademije.

Slično odgovara i Petar Pavlović, učenik Vojne gimnazije:

– Žao mi je što nismo mogli da dođemo do tamo, jer sam želeo da posetim to mesto gde su stradali mnogi Srbi, Jevreji i Romi. Voleo bih da nekada u budućnosti posetim Jasenovac.

Sporne uniforme?

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je bila u civilu sa službenim uniformama koje su bile spakovane. U Ministarstvu odbrane tvrde da su na to imali pravo, te da su na granici pokušali da na svaki način izbegnu incident nudeći da ostave uniforme, ali i da je taj predlog odbijen.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi “opravdali svrhu i uslove svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga”.

Vulin: Očekujemo izvinjenje

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin očekuje izvinjenje Hrvatske.

– Hrvatska država bi morala da kaže da ona sa ovim nema ništa, i ako ima nešto sa ovim, da objasni kako je moguće da sprečavaju ljude da odlaze na jasenovačke grobove. Da li bi ovo uradila bilo koja druga zemlja u Evropi? – pita Vulin.

Reagujući na izjave čelnika Hrvatske, on ih je optužio da vode “nazadnu politiku”.

– Nema nazadnije politike od one koja traži opravdanje za “Za dom spremni” i ustaške zločine – kazao je Vulin.