Tanjug
Milorad Dodik

Svetom liturgijom u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić, a zatim pomenom, polaganjem venaca i paljenjem sveća kod Spomen-kosturnice ovog vikenda je odata počast za više od 2.300 Srba, od čega 551 dece pobijenih u nezabeleženom ustaškom piru iz Drugog svetskog rata. U jednom danu, za samo nekoliko sati, 7. februara 1942. godine ustaše su pre 79 godina zverski pobile Srbe iz naselja Drakulić, Motike, Šargovac i rudnika Rakovac.

Vence i cveće položili su srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi RS, delegacije Narodne skupštine RS i Parlamenta BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH,Milorad Dodik rekao je da žal za srpskim stanovništvom u Drakuliću i okolnim selima, ubijenim u ustaškom pokolju bez ijednog ispaljenog metka, neće prestati vekovima.

– Među ubijenima na najsuroviji način bilo je i 551 dete, što je u današnjim uslovima čitava jedna škola, a ubili su ih samo zato što su Srbi. Održavanja pomena njima neće prestati i održavaće se kroz decenije i vekove koji dolaze. Generacije mladih koje dolaze moraju znati da su na ovom području ubijeni njihovi preci jer su pripadali istom narodu i istoj veri, kao i da je podmukla ideologija NDH bila usmerena da trećinu Srba pobije, trećinu pokatoliči, a trećinu raseli, a da je to realizovala čineći monstruozne zločine – kazao je Dodik, dodajući da je veoma važno isticati da je zločin počinio deo hrvatskog naroda koji je prihvatio ideologiju NDH, koja je u to vreme bila priznata od dela evropskih zemalja kao što su Italija i Nemačka.

Prema njegovim rečima, to predstavlja snažnu opomenu svima koji su na funkciji da obezbede stabilnost i funkcionisanje Republike Srpske.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović upozorila je da je monstruozni zločini i genocidni projekat NDH prošao nekažnjeno.

– Bilo bi lepo da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko došao ovde da se pokloni žrtvama umesto da nam drži lekcije ko je bio na pravoj, a ko na krivoj strani istorije i da se okane teških kvalifikacija i brutalnosti – poručila je Cvijanovićeva.

Razumeti izazove

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Republika Srpska “mora biti na oprezu”.

– Važno je da naši ljudi razumeju sve napore koji se ulažu kad je reč o očuvanju Srpske i njenom jačanju. Treba da razumeju procese u kojima se nalazimo i izazove sa kojima se suočavamo – kazala je predsednica RS.

Ona je dodala da je potrebno razumeti istoriju kako bi se znalo ponašati u budućnosti.

– Mislim da ova svest postoji u Srpskoj, a oni koji su bili stradalnici su stalno pod pritiskom. Nažalost, to je potrajalo dugo – zaključila je Cvijanovićeva.