EPA/Alex Halada

U delu centralnog zagrebačkog groblja Mirogoj uskoro bi mogla da nikne “aleja velikana” u kojoj bi se našlo najmanje 500 ustaša, odnosno pripadnika nacističke NDH. Saborski odbor za ratne veterane jednoglasno je prihvatio inicijativu jednog od hrvatskih udruženja koje baštine sećanje na NDH da se u delu ovog groblja izgradi memorijalna grobnica u kojoj bi se našle poginule ustaše i domobrani, a na kojoj bi pisalo “Hrvatski vojnici”.

Sagovornici “Vesti” zaprepašćeni su da će se najviše zakonodavno telo u Hrvatskoj – članici EU uopšte izjašnjavati o takvoj mogućnosti.

Istovremeno, ukazuju na apsurd da je odluka Odbora za ratne veterane Sabora Hrvatske jednoglasno doneta u istom danu kada je Ekspertska grupa u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije predložila Vladi da trajno zabrani skup u Blajburgu uz objašnjenje da je to mesto na kome se “okupljaju fašisti i ustaše”.

Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske, kaže za “Vesti” da je odluka o formiranju “ustaškog groblja” novost samo za neupućene, jer kako ističe, prethodno su se o njoj pozitivno izjasnili i u Ministarstvu branitelja, ali i u gradskoj upravi Zagreba dok je na njenom čelu Milan Bandić.

– U Hrvatskoj već decenijama unazad nesmetano deluju organizacije koje “baštine” nacističku prošlost: od javnog propagiranja ustaških simbola do davanja misa – zadušnica za čelnike te države. Ovo će biti vrhunac tih aktivnosti jer je u planu da se u zajedničkoj grobnici “Hrvatskih vojnika” nađu i posmrtni ostaci Marka Došena, predsednika Sabora iz vremena postojanja NDH. Upravo odlukama tog Sabora sprovođeni su svi rasni zakoni – ističe Crnogorac.

I Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona i narodni poslanik, ocenjuje za naš list da je reč o skandaloznoj, ali i očekivanoj inicijativi.

– Brojne činjenice pokazuju da je temelj današnje Hrvatske ustaštvo i NDH, a ne antifašizam i ZAVNOH kako to piše formalno u Ustavu. U Hrvatskoj se oružane snage NDH smatraju domovinskom vojskom, a ustaški zločinci borcima za hrvatsku slobodu. Uostalom, hrvatski Sabor je pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu, a Savet za suočavanje sa prošlošću hrvatske Vlade je prethodno doneo skandalozan zaključak da pripadnici Hrvatske vojske mogu da koriste ustaški pozdrav “Za dom spremni”. Otuda i ne čudi što su za većinu Hrvata idoli Marko Perković Tompson, Ante Pavelić, Jure Francetić, Maks Luburić ili nadbiskup Stepinac – ističe Linta i dodaje da najviše od svega čudi što Evropska unija zatvara oči nad ovim činjenicama.

– I dok jedna članica EU, Austrija opravdano ukida okupljanja u Blajburgu zbog veličanja ustaštva i nacizma, druga, Hrvatska, nesmetano nastavlja to da radi bez ikakvih sankcija ili osuda – zaključuje Miodrag Linta.

Krvnici, a ne vojnici

U Hrvatskoj nema većih reagovanja na mogućnost da se u Zagrebu formira “ustaško groblje”. Reagovanja uglavnom stižu iz manjih, antifašističkih organizacija.

-Žalosno je da u 2022. godini ustaški krvnici postanu hrvatska vojska. Jedino žalosnije od toga je da se time krši Ustav na način da se moderna hrvatska država stavlja na gubitničku stranu u istoriji gde ona ne pripada – saopštili su antifašisti iz Splita.

Iz Saveza antifašističkih boraca poručuju da ustaše nisu hrvatska vojska, a predsednik Franjo Habulin tvrdi da se tako daje i dignitet samoj NDH.

On je naveo da antifašisti nemaju ništa protiv da se na memorijalnom groblju urede table sa imenima poginulih, ali nikako da se naznači da je reč o hrvatskim vojnicima.

Isto kao u NDH

– Ako ova inicijativa bude izglasana u Saboru postavlja se logično pitanje po čemu će se onda ova vlada Hrvatske razlikovati od one iz perioda NDH, ali i šta možemo očekivati u budućnosti kada se već nesmetano baštini nacistička ostavština: od ustaških pozdrava do misa – zadušnica za čelnike NDH – pita Dragan Crnogorac, predsednik Saveza srpskih udruženja Hrvatske.