Youtube/Glas javnosti
Lenka vraćena porodici Savić

Trogodišnja devojčica Lenka biće vraćena porodici Savić, izjavio je u petak ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Ovim rečima srećno je okončana drama beogradskog bračnog para, čija je radost bila još veća kada se na konferenciji za medije u Palati Srbija u Beogradu pojavila njihova kćerka. Irzučila je punu korpicu slatkiša i pozvala novinare da se posluže, pa im podelila bombone.

Ministar je čestitao porodici Savić i poželeo im da o detetu brinu, da raste u normalnim okolnostima i da se takav slučaj više u Srbiji nikada ne dogodi zbog “aljkavosti” u proceduri tokom usvajanja.

Podsetimo, Beograđani Borisav (48) i Biljana Savić (52) su se jednog ponedeljka probudili kao roditelji trogodišnje devojčice. Zahvaljujući tuđim greškama i nemaru, u utorak oni to više nisu bili. Centri za socijalni rad ponovo su svojim postupanjem pokazali da najmanje brinu za one za koje bi trebalo da brinu najviše, da interesi dece nisu na prvom mestu, da površnim postupanjem mogu nečiji život u trenutku da pretvore u pakao.

Proces usvajanja dece u Srbiji je veoma dug, komplikovan i stresan za sve one koji se odluče da pruže dom i porodicu nekom napuštenom detetu. Potencijalni roditelji žele da imaju puno poverenje u institucije kojima poveravaju na odlučivanje najvažnija životna pitanja poput ona koja se tiču toga da li će imati priliku da budu nekome mama i tata. Oni žele da znaju da godine čekanja imaju smisla i žele da veruju sistemu.

Ipak, u slučaju Borisava i Biljane koji su strpljivo sačekali trenutak da postanu roditelji i ispoštovali sve što se od njih tražilo, institucije nisu ispoštovale njih. Nakon što su prošli sve procene i testiranja, pre osam meseci u njihov dom je stigla trogodišnja Lenka. Period prilagođavanja devojčice na svoje nove roditelje prošao je sjajno i 15. maja oni su konačno dobili dokument kojim je procedura o usvojenju završena. Ona je dobila njihovo prezime, a rubrika “ime roditelja” u matičnim knjigama konačno je bila puna. Kako su Borisav i Biljana ispričali za medije, oni su za osam meseci postali porodica. A onda, jednog jutra je usledio poziv iz Centra za socijalni rad u Subotici koji im je srušio svet. Saznali su da je došlo do propusta u proceduri i da će već sutra neko doći po dete.

Dete je odvedeno u hraniteljsku porodicu, a Savići su ušli u borbu za svoju ćerku. Iako nisu uradili ništa pogrešno, tuđa greška im je slomila srca i dozvolila da se sistem tako grubo poigra sa sudbinom jedne devojčice.

Ovaj incident uzdrmao je javnost koja se složno našla uz Borisava i Biljanu i sa pravom su se svi pitali da li je važnije dete ili birokratija. Kada se ova priča pojavila u javnosti, reagovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar za rad Zoran Đorđević, koji je naložio smenu direktora Centra za socijalni rad u Subotici.

Zoran Đorđević je na konferenciji za novinare u petak istakao da je doneo rešenje da se odobri zasnivanje usvojenja porodici Savić, a na preporuku komisije koja je u skladu sa zakonom pregledala dokumentaciju.

– Želim da se zahvalim svima koji su pomogli da se ovaj slučaj reši pozitivno. Ovolika podrška nas obavezuje da postanemo roditelji kojima će se naša ćerkica jednog dana ponositi – rekao je Borisav Savić nakon obraćanja ministra.

Kako je došlo do propusta

Zakon kaže da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenog deteta ne može biti veća od 45 godina, osim u situacijama kada je to u najboljem interesu deteta. Centar za socijalni rad u Subotici je procenio da je porodica Savić najbolji izbor za devojčicu iako je Biljana od nje starija više od 45 godina.

– Na prvom razgovoru kada se razmatralo da li smo mi podobni roditelji za nju, gospođa iz komisije je rekla da ako nas izaberu, moraće da traže odobrenje ministra. Međutim, onda su pogledali moje godine, i rekli da se ja uklapam u te granice jer sam koju godinu mlađi od supruge, i da će to biti u redu jer se uklapam u zakonske okvire. To znači da su radnici Centra za socijalni rad tumačili da je dovoljno da jedan roditelj ima potreban broj godina. Kako je moguće da ljudi koji se bave takvim stvarima tumače zakon kako žele i dovedu do takve greške? Da su tražili odobrenje ministra, verujem da bi sve bilo u redu. Kako smo mi mogli da znamo? Nije naše da tumačimo odredbe, već tome služi Centar za socijalni rad – rekao je Borisav Savić.

Ispunjeno obećanje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ispunio je obećanje da će slučaj porodice Savić biti rešen u skladu sa zakonom i u najboljem interesu deteta. Pre nekoliko dana je izjavio:

– Ministarstvo ne želi da dete bude talac birokratije. Učiniću sve kao ministar da u ovom slučaju država bude efikasna, da dete roditelje dobije što pre, a da oni koji su krivi budu kažnjeni.

Sutra – Usvajanje u režiji birokratije (2): Trnovit put do roditeljstva