Tanjug/AP
Vlade Divac

Proslavljeni košarkaški as Vlade Divac sa suprugom Snežanom usvojio je ćerku Petru koju odgaja zajedno sa svojim biološkim sinovima. Pre dve decenije javnost je zadivio potez legendarnog košarkaša i njegove supruge Snežane koji su, iako imaju sinove Luku i Mateju, usvojili devojčicu iz doma u Zvečanskoj. Petra je brzo postala mezimica u porodici, a Divac ističe da je i dalje zainteresovan za usvajanje dece.

– Mi smo kao porodica veoma zainteresovani za proces usvajanja dece u ovoj zemlji jer je ćerka Petra na taj način i stigla u naš dom. Nažalost, ovi zakoni mnogo više štite roditelje nego samu decu i tim mališanima treba omogućiti da se izbore za taj status. Vrlo rado bismo ih još usvojili jer dece nikada nije dosta – otkrio je sportista, a njegovu ljubav prema najmlađima deli i njegova supruga Snežana.

Stasiti Crnogorac, muzičar Sergej Ćetković, posle 12 godina braka sa svojom suprugom Kristinom, ostvario je najveći san da postane otac. Ćerkica Lola došla je u njihovu kuću iz Doma za nezbrinutu decu Mladost u Bijeloj. A srećni par je potom odlučio da svojoj dvoipogodišnjoj mezimici podari i sestru Milu koju su takođe usvojili iz istog Doma za nezbrinutu decu.

– Oduvek smo hteli veliku familiju jer ne postoji ništa lepše i bitnije od toga. Kada je Lola stigla u naš dom, poželeli smo da imamo još dece. Mila je stigla u pravo vreme i lepo je kada ih vidim zajedno – rekao je Sergej.

Na usvajanje su se odlučili i vlasnici kompanije Cepter, Madlena i Filip Cepter. Ovaj skladni par pre nekoliko godina usvojio je devojčicu Emu, po kojoj su i nazvali vilu na Dedinju.

Jedna od najvećih humanitarki bila je i pokojna muzičarka Esma Redžepova, koja je sa suprugom Stevom Teodosijevskim odgajila 47 dece.

– Još dok nisam bila udata za Stevu, od svoje 14. godine čuvala sam decu. Kada smo se venčali, odlučili smo da ih usvajamo. Danas imam 47 ćerki i sinova, 121 unuče i jedno praunuče. Znam sva njihova imena. Sva deca i unuci bave se muzikom, a planiram da jednog dana svi zajedno napravimo koncert – rekla je Esma u jednom svom intervjuu, a svojim postupcima dala je primer mnogim kolegama na koji način mogu da iskoriste svoju popularnost i finansijsku dobit koju donosi njihovo zanimanje.

Krađe beba bile unosan biznis

Centri za socijalni rad našli su se na meti medija i mnogih građana koji ih optužuju da su sedamdesetih i osamdesetih godina u Srbiji učestvovali u organizovanoj krađi beba iz porodilišta širom zemlje. Prema podacima Udruženja roditelja nestalih beba, deca su prodavana po ceni od 15.000 do 45.000 maraka. Stotine miliona deviza zarađeno je na ovaj način, a desetine hiljada života je zauvek uništeno. Očajni roditelji, koji i dalje tragaju za nestalim bebama, tvrde da su one zahvaljujući brojnim falsifikovanim dokumentima završile preko granice, a do danas niko nije odgovarao za taj zločin.