Youtube/Zdravlje TV
Marina Paunović

Psihoterapeut Marina Paunović objašnjava da je internet svet želja, svega onoga lepog što prija dečjem uhu, svet koji je lepši od stvarnosti.

– Kada gledate realan svet, šta roditelj može da ponudi mladom čoveku? Često ne mogu da im kupe ono što žele, realan svet je svet istrošenosti, problema… Biti roditelj danas je najteža stvar. Ranije je postojao jasan vrednosni sistem šta smete, a šta ne. Deca se danas samoubijaju, drogiraju. Sve čega smo se mi plašili, što je bilo tabu i problematično, to su deca danas. Na društvenim mrežama ne uradite ništa konkretno, ali ste uz pomoć filtera ulepšali stvarnost, pa ste obožavani. Dovoljno je samo da uradite ono što drugi žele da vide ili čuju – kaže Paunovićeva.

Ona dodaje da deca imaju prirodnu potrebu da pripadaju grupi.

– Ako ta grupa zahteva fantastičan moblini, ili jurnjavu za ovim ili onim blogerom, dete će se prikloniti tom svetu, dopalo mu se to ili ne. Jer vi ćete onda biti ravnopravni sa celom generacijom.

– Jutjub svet je svet koji nudi „lako ćemo, brzo ćemo i bez mnogo truda“. A to znači: „Nije važno kako govorim, važno je da sam prihvaćen“ – smatra psihoterapeut Marina Paunović.

Sutra – Uticaj jutjubera na mlade (4): Od igrica do bogatstva