Vesti

Patrijarh SPC Porfirije završio je u ponedeljak višednevnu posetu Austriji, posetom Ambasadi Srbije u Beču, gde je razgovarao sa ambasadorom Nebojšom Rodićem.

Rodić je istakao da Ambasada ima odličnu saradnju sa SPC, pre svega sa vladikom austrijsko-švajcarskim Andrejem. Naglasio je i da je velika čast što je patrijarh osveštao kapelu na vojničkom groblju u Rajfendorfu, kao i činjenica da je tom događaju prisustvovao i bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenborn.

– To je pre svega priznanje za sve Srbe koji žive u Austriji i za SPC – podvukao je Rodić.

Ambasador je ocenio da je poseta patrijarha pokazala prijateljske odnose srpske i rimokatoličke crkve u Austriji, a da je zajednički verski obred u novoj crkvi SPC u 12. bečkom okrugu to potvrdio. Podsetio je da je poslednja poseta patrijarha SPC bila 2010. godine, kada je patrijarh Irinej boravio u Austriji, a pre njega je 90-ih bio patrijarh Pavle.

S tim u vezi ukazao je da je u kalendaru patrijarha uvek prioritet Austrija, pre svega zbog naših ljudi, ali i odnosa koje SPC ima sa austrijskom katoličkom crkvom.

– Ova poseta može da stvori prostor za drugačiji pogled na Srbe, i to iz dva razloga. Prvo razgovor između dva duhovnika kao što su naš patrijarh i bečki nadbiskup kardinal Šenborn je nešto lišeno kako kratkoročnih, tako i dugoročnih političkih trenutaka i razmišljanja, već se svodi na ovozemaljski život i nužnost življenja u miru, kao na sopstveni doprinos prosperiteta porodice i zajednice u celini. Drugo, patrijarh je razgovarao i sa bivšim predsednikom Austrije Hajncom Fišerom. Preneo mi je da taj razgovor doživljava kao vrlo podsticajan i atraktivan za sebe, s obzirom na iskustvo koje Fišer sa sobom nosi i činjenicu da je on čovek koji je i dan-danas veoma uvažen u austrijskom društvu – objasnio je Rodić.

Orden za nadbiskupa

Tokom posete Beču patrijarh Porfirije uručio je bečkom nadbiskupu Šenbornu Orden Svetog Save prvog stepena. Kako je, između ostalog, navedeno u odluci Svetog arhijerejskog sinoda SPC, ovo najviše odlikovanje crkve dodeljuje se kardinalu Šenbornu u znak priznanja za bratsku ljubav, otvorenost, saradnju i poštovanje prema SPC i srpskom narodu, naročito pokazanu darivanjem, u ime Nadbiskupije bečke, srpskoj pravoslavnoj Crkvenoj opštini Svetog Save u Beču, velelepnog hrama sa pratećom crkvenom zgradom u 16. bečkom okrugu.