Z. Mirković
U čast slavnih predaka: Ambasador Nebojša Rodić (levo)

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić je povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu položio venac na groblju u Rajferdorfu, jednom od stratišta sistema Mauthauzen, gde je stradalo više od 8.000 Srba. Ambasador je u Rajferdorfu posetio i novu kapelu koja je prvi put otvorila vrata za sve koji su došli da se poklone senima stradalih Srba.

Rodić je ukazao da su u Rajferdorf Srbi dovođeni već od 1914. godine.

– Ovde su ostavili svoje živote, sa obavezom da ih se sećamo. Ako hoćemo da ih se setimo, tako što ćemo po jedan minut ćutnje dati svakome od njih, trebale bi nam dve godine i 172 dana. To govori koliko je ogromna bila naša žrtva u Velikom ratu, koja se ponovila u Drugom svetskom ratu. Upravo to nas obavezuje da branimo slobodu, da se spremamo da branimo slobodu ukoliko neko bude nameravao da je ugrozi – istakao je Rodić.

Kazao je i da nas sećanje na pretke obavezuje da budemo dosledni u odbrani slobode i našeg puta koji je, podseća, u prošlosti više puta potvrđen kao ispravan. On je naglasio da su mir i stabilnost jedini put kojim Srbija danas ide.

– Prosperitet koji se vidi i oseća, koji je prepoznatljiv, može uvek da bude razlog drugima da nas sapliću i prave prepreke. Jedinstvo srpskog naroda i rukovodstva na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ih sigurno onespokojava i dovodi do apsurda svaku takvu ideju – rekao je ambasador.

Kapela Srpske pravoslavne crkve u Mauthauzenu sagrađena je u znak sećanja na vojnike i civile koji su u jesen 1914. godine zarobljeni i odvedeni iz Srbije i okruženja u zarobljenički logor Mauthauzen kod Linca, kroz koji je do 1918. godine prošlo oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa i drugih naroda.