Dušan Borisavljević
Svetlana Matić (treća sleva) sa gošćama iz Nemačke i Srbije

Austrijsko-srpsko kulturno društvo “Vilhelmina Mina Karadžić” predstavilo je u Beču humanitarni i rad na polju kulturnih delatnosti, Dese Burazor Aslanidu, predsednice ogranka SPKD Prosvjeta u Štutgartu.

Profesorka Svetlana Matić je govoreći o gošći, istakla da je ona jedna od retkih koja se svim svojim bićem borila da istina o Srbima dopre do ušiju onih koji žive i rade na prostorima nemačkog govornog područja.

– Rođena je u Kozarskoj Dubici, a kada je završila medicinsku školu u Beogradu, odlučila je da veći deo radnog veka i života provede u Nemačkoj, ne zaboravljajući svoje korene i poreklo. U vreme bombardovanja SR Jugoslavije, organizovala je demonstracije širom Nemačke, izražavajući hrabro svoje neslaganje sa “zločinačkim činom agresije NATO alijanse”, zajedno sa suprugom Paulom Biberom, dugogodišnjim gradonačelnikom Baknanga u Nemačkoj – objasnila je Matićeva.

Brojni konvoji

– Desin suprug, poreklom Nemac, shvatio je da je srpski narod žrtva agresije i da je, kroz medijsku propagandu, prikazan na pogrešan način u svetskim medijima. Zajedno sa Desom, ponosnom Srpkinjom, organizovao je brojne humanitarne konvoje i lično odlazio u ratom pogođena područja u Srbiji, animirajući sunarodnike da se priključe i daju svoj doprinos u prikupljanju humanitarne pomoći – objasnila je Matić.

Borbu za istinu o srpskom narodu i njegovom stradanju Desa je vodila i na drugom polju, kao pisac. O tragediji srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata na Kozari i u Jasenovcu, gde joj je više od 80 rođaka stradalo, Desa je pisala u svojim romanima “Krugovi života – gradonačelnik i Srpkinja”, za koji je dobila nagradu Akademije Ivo Andrić i “Noć iza Berlinskog zida”, u kome prenosi ispovesti Nemaca, u poodmaklim godinama, koji su joj u poverljivim razgovorima, izneli sve strahote stradanja u Drugom svetskom ratu. Taj roman, ukazala je Matićeva, ima i dokumentarni karakter, jer su u njemu sagovornici, jedini živi svedoci genocida, načinjenog nad Jevrejima, Srbima, Romima i drugim narodima.

Recitovala unuka

Desa Burazor je osnovala Prosvjetin ogranak u Štutgartu i organizovala brojne kulturne aktivnosti na polju očuvanja srpskog jezičkog i kulturnog identiteta.

U večeri posvećenoj gošći iz Nemačke je učestvovala i Desina unuka Tamara Dmitrašinović, učenica šestog razreda u OŠ “Stefan Dečanski” u Beogradu. Tamara je recitovala dve pesmice iz knjige “Majka”, autorke Svetlane Matić, koja joj je uručila zahvalnicu za učešće u programu i časopis “Danica za mlade”, u izdanju Vukove zadužbine iz Beograda.

Tamara, je inače uspešna mlada atletičarka i dobitnica nekoliko značajnih medalja i diploma na literarnim takmičenjima u Beogradu.

I ovom prilikom, Desa Burazor Aslanidu je dokazala da je uspešna majka, sestra i baka, jer su je na ovoj promociji, pored unuke, pratile ćerka Ana Dmitrašinović i sestra Nada Radonjić iz Beča.

U pripremi treći roman

Desa Burazor Aslanidu priprema, kako je kazala, treći roman, pa je na kraju večeri izrazila želju da se ponovo sastane sa čitalačkom publikom u Beču.

Desa (prva zdesna) sa unukom Tamarom i Svetlanom Matić

Zahvalnica i pokloni

Matićeva je gošći iz Štutgarta uručila zahvalnicu za podršku u radu ASKD “Vilhelmina Mina Karadžić” i knjigu “Istorijske (ne)prilike” dr Predraga J. Markovića iz Beograda. Desa Burazor Aslanidu je svoje romane poklonila biblioteci “Mina Karadžić” i time je obogatila za dodatna dela.