Vesti
Korak po korak do useljenja: Porodica Bandović

Zahvaljujući donacijama naših čitalaca iz Australije, Holandije i Nemačke i prilozima dobrih ljudi iz Novog Pazara i Sjenice, ponovo su pokrenuti radovi na kući siromašnog nadničara Slobodana Bandovića iz sela Gradac na Pešteru.

Oko 1.000 evra, koliko je ovog proleća i leta Slobodan uspeo da sakupi i uštedi, omogućilo mu je da u prošle jeseni ukrovljenu kuću uvede vodu i instalira struju. Ostalo mu je, kaže, još nešto novca za kupovinu peska, cementa i kreča, ali nedovoljno za majstore i početak unutrašnjeg malterisanja.

– Nevolja je što pre malterisanja treba da kupim i postavim unutrašnja vrata, a to košta najmanje 400 evra. Deo dobijenog novca moram da čuvam i za lečenje srednjeg sina Radiše, koji od rođenja ima probleme sa govorom, a i druge anomalije, pa je stalno u bolnicama ili vežba sa logopedom. Hvala Bogu, napreduje, mnogo bolje govori, iz dana u dan je sve bolji – priča Slobodan i dodaje:

– Mnogo bi nam značilo da se uselimo pre zime, jer je udžerica u kojoj još živimo u sve lošijem stanju. Malo veća oluja može da je sruši na decu dok spavaju, a mrazevi i snegovi na Pešteru stižu rano. Za sada smo još daleko, ali uz Božju pomoć i donacije čitalaca “Vesti” i drugih dobrih ljudi, koji su nam prošle godine kuću i ukrovili, nadamo se da ćemo i mi, pre ili kasnije, dobiti siguran krov nad glavom. Još jednom veliko hvala svima koji su nam pomogli i koji nam sve ove godine pomažu da preživimo. Idemo korak po korak, pa dokle stignemo. Sami ne bismo uspeli nikad ni ovoliko – poručuje Slobodan, koji nadničenjem prehranjuje suprugu Stanku, majku Mariju i sinove Stefana, Radišu i Petra.

Sezona je poljoprivrednih radova, pa za Slobodana, bar dok je leto, ima posla. Po ceo dan kosi i tovari bale sena ili ugalj za nadnicu od 20 evra. Nije mu lako po ovoj vrućini, ali mora, jer šestoro gladnih usta treba svakoga dana nahraniti, decu obući i spremiti za školu, a Radišu spasavati i osposobiti za školu.

– Zahvaljujući narodnoj kuhinji u Sjenici od koje dobijamo hleb i po jedan topli obrok i dobrim ljudima sa raznih strana sveta, naš život se znatno promenio nabolje. Još u kuću da se uselimo, pa će i naši mališani Stefan, Radiša i Petar moći da se okupaju u svom kupatilu. Nadamo se da i taj dan nije daleko – ističe, uz zahvalnost Slobodanova majka, baka Marija koja snaji Stanki pomaže da i u užasnim uslovima održi kakvu-takvu higijenu.

Odložena operacija

Osim što ima smetnje sa govorom, mali Radiša je imao i ozbiljnih problema u donjem delu stomaka (mošnice), pa je dva puta morao na lakše operacije, a čeka ga još jedna.

– Srećom, ove operacije se uspešno rade u Prijepolju, pa ne moramo u Beograd što nas mnogo košta. U Beograd ćemo na jesen da bi specijalisti proverili može li Radiša u školu, kako trenutno stoje stvari, male su šanse da ove godine pođe u prvi razred. Samo neka govori, nije problem da sačeka još jednu godinu – kaže Slobodanova supruga Stanka.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.