pixabay.com
Foto: Ilustracija

Piloti lovaca Ratnog vazduhoplovstva nemačkog Luftvafe ovih dana imaju novi specijalni zadatak. U nemačkoj vazduhoplovnoj bazi Nervenih u Severnoj Rajni Vestfaliji izvode vojnu vežbu Steadfast Noon, što u slobodnom prevodu znači Nepokolebljivo podne. Iza ovako lepršavog imena, nemačka novinska agencija DPA otkriva da je reč o treningu koji se obavlja u tajnosti, a da piloti uvežbavaju postupak u slučaju atomskog rata.

Vojni eksperti su na ovu vest samo dodali da je pored ostalih zadataka, jedan od ciljeva ratnog vazduhoplovstva za koji treba da budu spremni jeste da usavrši bezbedan transport atomskog oružja. Naravno, naglašava se da je reč o vežbi sa NATO partnerima uz dodatno šturo objašnjenje da je glavni cilj te obuke – odbrana nemačke teritorije.

Prema nezvaničnim navodima na koje se poziva DPA, moguće je da Luftvafe trenira prenos taktičkih američkih atomskih bombi tipa B61 koje se, opet nezvanično, čuvaju u bazi Bihel, u pokrajini Rajnland Falc. Te bombe bi lovci tipa Tornado mogli da ponesu u okviru “nuklearnog učešća” NATO u slučaju napada i da ih bace na protivničke snage i tako ih unište. Prevashodni cilj ovog taktičkog nuklearnog oružja jeste da uništi neprijateljsku živu silu i oklopnu tehniku u slučaju invazije, dok NATO ne mobiliše svoje pune kapacitete ili su NATO snage pregažene.

Inače, zna se da su Amerikanci uskladištili svoje nuklearne bombe pored Nemačke i u Italiji, Belgiji, Turskoj i Holandiji, tako da na ovoj vežbi u Nervenihu učestvuju i posade iz pomenutih zemalja.

Osim ove, vežba Otporna straža izvodi se istovremeno u već pomenutoj bazi u Bihelu, a tamo je zadatak da se odbrani ova baza u slučaju napada. Iz Bundesvera, odnosno nemačkih oružanih snaga, saopšteno je da su učesnici te druge vežbe dobili zadatak da na teškom terenu pripreme za dejstvo raketne sisteme Patriot.

Zapadni vojni analitičari računaju s tim da bi sada moglo da dođe do nove trke u naoružanju, što je Amerikancima poslužilo kao povod da uveliko pripremaju novi mobilni raketni sistem.

Svakako treba podsetiti da je odnos SAD sa Rusijom napet, a sa Kinom sve napetiji, dok je Evropska unija pre nekoliko meseci označila upravo pomenutog azijskog džina kao globalnog takmaca, prvi put od svog osnivanja da je neka država ovako označena.

Let bez bombi

Navodno se vežba u Nervenihu sastoji od bezbednog iznošenja atomskih bombi iz podzemnih magacina i njihovog montiranja na avione. Oni će međutim poleteti bez tog opasnog tereta.

“Rat” raketama

Opasnost od rata koji bi se vodio atomskim oružjem je u ovom času znatno veća nego u prethodne tri decenije, prenosi DPA stav koji očito potiče iz vojnih krugova. Opet su im krivi Rusi, jer su po američkom tumačenju razvili svoj novi sistem raketa srednjeg dometa 9M729 kojim su pogazili ugovor o odustajanju od takvih sistema, pa su SAD prošlog leta raskinule taj ugovor i obelodanile da spremaju odgovor.