Lična arhiva
S RADOŠĆU UČE SRPSKI: Đaci sa učiteljicom Tamarom

Iz Vitrola na jugu Francuske ovih dana su stigle lepe vesti, posle više godina obnovljen je rad parohije, a potom osnovano i odeljenje dopunske nastave na srpskom jeziku.

Prvobitno je parohija Mala Gospojina osnovana 2004. godine kada je u Vitrol stigla, grupa aktivista sa juga Francuske. Tada je, kako su govorili, “povodom svečanog otvaranja” u goste došao sveštenik iz Liona Gradimir Milunović, uz njega je pevao mali hor, a ulogu domaćina odradilo je 25 članova nove parohije. Kako se taj, za sve njih, stvarno, veličanstveni čin odvijao na Dan Republike Francuske (14. juli), to je sve poprimilo još svečanije boje. Dakle, tako je nekad bilo. Nažalost, oca Gradimira godinu-dve kasnije sustigla je teška sudbina, poginuo je u saobračajnoj nesreći i posle toga parohija u Vitrolu se utihnula, samo su povremeno služene liturgije, koje su naše ljude podsećale kako je nekad bilo.

Crkvu u Vitrolu pravoslavcima posudili katolici

I, onda, desi se, da početkom decembra ove godine izviri sunce. Kakva radost!

– Beskrajno sam se obradovala kad mi je javljeno da je naš novi paroh otac Goran Ilić, koji inače pripada lionskoj parohiji Sveti Kirilo i Metodije. On je povremeno ranije u našem gradu za veće praznike služio liturgije. Posle božje službe 5, decembra sazvao je Skupštinu najavljujući da preuzima Srpsku pravoslavnu parohiju u Vitrolu. Saopštio je i da nam kao crkvena slava ostaje Mala Gospojina – tako se dopisništvu “Vesti” u Parizu javila aktivistkinja Milica Milutinović iz Marselja.

I mladi dolaze u hram

Na toj radosnoj liturgiji sve je delovalo uzvišeno, pogotovo što su svi prisutni osetili da sledi lepo iznenađenje. Parohija oživela. Posle službe održana je osnivačka skupština na kojoj je prvo izabrano radno telo, a potom je za čelnika parohije izglasan otac Goran Ilić iz Sen Lorana. Funkciju prvog potpredsednika obavljaće Stanoje Tripić iz Marselja, drugi potpredsednik je Aleksandar Dragić iz Monte Limara, sekretar je Dejan Dimitrijević iz Marselja, blagajnica Milinka Jugović iz Salona.

NA BOGOSLUŽENjIMA SVE VIŠE LjUDI: Paroh Ilić i vernici iz Vitrola i okoline

– Srećni smo. Za sada mogu da kažem da se svi izabrani trude da ponovo okupe zemljake, a naročito mi se dopada što su odmah, na startu, osnovali dopunsku nastavu na srpskom jeziku i to, naglašavam, sa velikim uspehom, jer je upisanih 20 đaka, vodi ih učiteljica Tamara Dragić, verujte, predivna je osoba – zaključuje Milica, sa radošču ponavljajući da je, eto, u Vitrolu “bilo, ponovilo se i trajaće”.

Druženje posle bogosluženja

Služba prve nedelje u mesecu

Gradić Vitrol je 24 kilometra udaljen od Marselja, nedaleko je od marseljskog aerodroma, nalazi se na ušču reke Rone u Mediteran i broji oko 33.000 stanovnika. Današnju crkvu u Vitrolu srpskim pravoslavcima posudili su katolici, a adresa je: Eglise de Notre Dame de Pantecote, Rue Henri Bosco (preko puta supermerketa Intermarše ), 13127 Vitrolles.
Sveta božja služba je svake prve nedelje u mesecu, a potom se naši ljudi iz ovog dela Francuske zadrže u razgovoru i druženju.

OD DETINjSTVA U CRKVI: Otac Goran Ilić

Pojac i sveštenik

Otac Goran Ilić je rođen 1984. godine u Subotici, sa šest godina je postao čtec, a od desete je bio pojac za pevnicom. Tokom godina boravio je u manastirima Manasija, Ravanica, Ljubostinja. Beogradsku Bogosloviju upisuje 1999, a leta provodi kao pojac u Hilandaru, čiji je stipendista bio tokom četiri godine. Bogosloviju završava kao đak generacije, pa 2003. upisuje Bogoslovski fakultet u Beogradu, a istovremeno je redovan đak na dva odseka Srednje muzičke škole “Mokranjac” koju takođe, završava kao đak generacije. Uz to 2004-2007. godine kao redovni student pohađa nastavu na katedri za Neohelensko studije na Filološkom fakultetu.

Leta je voleo da provodi u Grčkoj na Sv. gori i u Atini, gde je pratio programe novogrčkog jezika i kulture za strane studente na tamošnjem Filozofskom fakultetu.Zzelja i potreba za znanjem i oplemenjivanjem dovode ga kao pevača u hor SANU. Angažovanje u drugim horovima omogućava mu putovanje Evropom, a 2008. u Ameriku ima 20 koncerata vizantijskog i crkvenog pojanja. Vlada Srbije mu je dodelila stipendiju za mlade talente.

Na Bogoslovskom institutu Sv. Sergije u Parizu 2011. brani svoj drugi master rad. Iste godine nastanjuje se u franuskoj regiji Overnj-Rona-Alpi. đakona je rukopoložen 2017, za sveštenika 2018. i odmah je naimenovan za paroha Lionske srpske pravoslavne parohije Svetih Kirila i Metodija.

Sa suprugom Anastasijom ima troje dece: Vasilija, Mašu i Dimitrija.