Z. Mirković
"Jedinstvo"Beč

Pred brojnom publikom u sali VAZ u Sankt Peltenu predstavila su se srpska društva iz cele Austrije. Publika je uživala u umetničkim bravurama igrača i raznovrsnim koreografijama, a svečanom otvaranju manifestacije prisustvovali su brojne zvanice, među kojima i specijalni savetnik ministra bez portfelja zadužen za dijasporu u Vladi Srbije Đorđe Milićević, Zoran Anđelković, ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, šef Stalne misije pri međunarodnim organizacijama u Beču Željko Obradović i predsednik Radničke komore Donje Austrije Markus Vizer.

Anđelković je istakao da ga raduje što mladi u dijaspori neguju tradiciju svojih predaka i čuvaju svoje korene.

– Smotra je u potpunosti ispunila sva očekivanja. Svi učesnici su pobednici. Ono što je najvažnije je da je pobedilo zajedništvo i ljubav prema folkloru. I ovog puta se pokazalo da smo jedinstveni i da, preko narodne igre, pesme, muzike i narodne nošnje, čuvamo i negujemo srpski jezik, tradiciju i kulturu u Austriji – rekao je predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (AS SF) Aleksandar Stanković.

On je naglasio da sa nestrpljenjem iščekuje Evropsku smotru srpskog folklora koja se krajem maja održava u Novom Sadu i na kojoj će učestvovati veliki broj društava iz Austrije.

Srpski kulturni centar (SKC) “Stevan Mokranjac” potvrdio je svoju dominaciju na 38. Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji.

Ovaj centar je osvojio zlatnu plaketu i prvo mesto na austrijskoj smotri sa osvojenih 97,50 poena i kući poneo trofej Čicu za koreografiju Milorada Runje “Igre iz Mačve”. Na drugom mestu takmičenje je završila Kulturno sportska zajednica Srba Salcburga (KSZS) sa 93,83 poena, a treći je KSD Bambi iz Beča sa 93,67 poena.

Zlatku plaketu osvojili su još “J. J. Zmaj” iz Solenaua (93,50), KUD Mladost iz Leobersdorfa (93,17), Udruženi ansambli Zavičaj iz Klagenfurta i “Nikola Tesla” iz Filaha (91,67).

Srebne plakete osvojili su KUD Jedinstvo iz Beča (85,17), “J. J. Zmaj” iz Feldkirha (83,83) i Opanak iz Salcburga (83,50), a bronzane KUD Trebava iz Salfeldena (78) i KUD Sloga iz Salcburga (76,67).

Austrijska smotra održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odnosno Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a u organizaciji Austrijskog savez srpskog folklora, koji okuplja 26 srpskih udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije.

“Mladost” LEOBERSDORF: Evo nama Đurđevdana
Ambasador Nebojša Rodić
ČUVARI TRADICIJE: SKC “Mokranjac”

‘SKC ” Stevan Mokranjac” dominirao

SKC “Stevan Mokranjac” pripalo je i nekoliko specijalnih nagrada, među kojima su specijalna nagrada za koreografiju, za Igre iz Mačve – Alaski san, kao i specijalna nagrada za najbolji izvođački ansambl i specijalna nagrada za najbolju rekonstrukciju kostima. Specijalna nagrada za originalnost kostima žiri je dodelio KUD Mladost za Igre iz Semberije. Specijalna nagrada za najbolji orkestar u funkciji ansambla pripala je orkestru Milenka Martića KUD Opanak. Specijalna nagrada za najbolji muzički aranžman uručena je orkestru Darka Čitića iz KUD “J. J. Zmaj” Solenau. Specijalna nagrada za najbolje pevanje ansambala dodeljena je KSZS.