B. M.
Ubrano oko 300 kilograma: Jozo Miletić, Stana i Milenko Marić

U dvorištu kuće Milenka Marića u Vajdenu i ove jeseni dobro je rodila crna tamjanika i ovih dana završena je berba oko 300 kilograma kvalitetnog i mirisnog grožđa.

Kao i ranijih godina, od grožđa se cedi vino i za ljubitelje „pića bogova“ pravi je praznik kada na trpezu pristignu prve boce i bokali s rujnim vinom. Među beračima, pored domaćina Stane i Milenka Marića, bili su i Jozo Miletić i Toma Branković koji se druže godinama.

– Grožđe je dobrog kvaliteta, grozdovi su zdravi, a miris tamjanike širi se daleko oko imanja porodice Marić. Ceo kraj miriše na grožđe! Odmah smo krenuli u pripremu za ceđenje – kaže Toma Branković.

Milenko Marić je u Nemačkoj od 1968. godine, u Vajdenu živi od 1975. godine i bavi se ugostiteljstvom. Prva saznanja o ovom zanatu i poslu stekao je kod dede u Mostaru a onda kasnije sve to pretočio je u život gostioničara koji ima nadaleko poznati restoran.

– Obrali smo grožđe i od njega će nastati jednim delom mošt, koji se takođe rado pije, a drugi deo ide za vino. Moj sin Marinko više vodi računa o tome kako da od mošta napravimo dobro vino, a meni je dovoljan i mošt – kaže kroz smeh Milenko.

On objašnjava da posle mlevenja grožđa, sledi ceđenje i spremanje u bure koje se drži na temperaturi do +7 stepeni.

– Tu mošt može duže da stoji, a kasnije kreće proces kvasanja i vrenja i tako se mošt pretvara u vino – dodaje Milenko.

– Posle svega što sledi, verujem da ćemo imati oko 150 litara vina koje će odstojati u buradima. Za društvo koje se okuplja kod Joze Miletića biće to dovoljno do sledeće godine i berbe – kaže Toma Branković.

Interesantno je da penzioner Jozo Miletić rodom iz Kreševa u Bosni i Hercegovini živi u Vajdenu, a izvan grada održava pravo seosko imanje na kojem uzgaja kokoške, patke, pčele. Na imanju je i malo veštačko jezero sa nekoliko vrsta ribe, koja se povremeno izlovljava. Deo izlovljene ribe se suši na dimu i kao pravi specijalitet služi kada se okupi društvo. Neretko se za posebne prilike ispeče i prase na ražnju. Uz sve to pije se i vino dobijeno od tamjanike iz dvorišta Stane i Milenka Marića.

– Mi kažemo da smo internacionalni sastav, jer među nama ima Nemaca, Poljaka, Mađara, Srba, Hrvata i „katolika iz Bosne“ sebe voli da nazove Jozo. Svakog petka kada se redovno družimo, bude nas šest-sedam i tada se obavezno priprema nešto za jelo. Prethodni put smo imali pasulj za ručak, a zalivali smo ga lanjskim vinom napravljenim od tamjanike koja raste u Milenkovom dvorištu, koji takođe često s nama provodi slobodno vreme. Među nama nema politike, svađa i razmirica, nego se družimo, uživamo i međusobno poštujemo – objašnjava Toma Branković.

Rođendan

Nedavno se nešto veće društvo okupilo kad je Jozo Miletić sa porodicom i prijateljima proslavio 75. rođendan. Među tridesetak gostiju bio je i Đorđe Gvozdenović iz Trstenika. Đorđe se posle odlaska u penziju vratio u rodni kraj, a zbog Jozinog rođendana je došao iz Srbije. Na rođendanskom slavlju u Jozinom „domaćinstvu“ izvan grada bilo je raznovrsno društvo. Bili su njegovi najbliži, supruga, deca unučad, ali i prijatelji s kojima se redovno druži i pilo se naravno vino od crne tamjanike.

Rakija od suvih šljiva

Pored dobrog domaćeg vina od tamjanike, koju još zovu i „vinska kraljica Srbije“, ovo pomalo neobično društvo uživa i u rakiji. Sami je pripremaju, a ostaće zabeleženo da su pekli kom od suvih šljiva i dobili rakiju kakva se retko može naći na tržištu.