pixabay.com

Vakcinacija protiv korona virusa tek treba da dobije masovne razmere, a zagovornici teorije o svođenju broja stanovništva planete na “zlatnu milijardu” već su u panici. Glasine se uvećavaju kao snežna lavina, a građani se odriču mogućnosti da budu vakcinisani, jer ih obuzima strah od neželjenih posledica, počev od izazivanja drugih bolesti, pa do smrtnog ishoda i evergrina teoretičara zavere da će biti “čipovani”.

Sve to živo podseća na strahove s kraja 18. veka. Tada su susedi proterali i umalo ubili engleskog farmera, njegovu ženu i decu koji su prvi primili vakcinu dr Edvarda Dženera protiv velikih boginja. Inače, uzorni žitelji engleske provincije bili su ubeđeni da će im izrasti rogovi i rep od vakcine izrađene na osnovu kravljih boginja.

Sada su se ti drevni strahovi rodili u novom pakovanju. Međutim, ne paniče žitelji bednih regiona sveta, gde su vakcine koje je finansirao superbogati Bil Gejst zaista nanele veliku štetu zdravlju ljudi, već stanovništvo bogatih zemalja koje se smatraju prosvećenim.

Prema istraživanjima, 86 odsto britanskih roditelja uvereno je da će vakcinaciju protiv korona virusa pratiti “odvratni nusefekti”, a skoro polovina odbija svaku pomisao na imunizaciju svoje dece. Francuski novinari pitali su prolaznike na ulici da li se spremaju za vakcinaciju i dobili su uglavnom negativan odgovor: “Ne, jer ne verujemo inostranim proizvođačima, ni Ministarstvu zdravlja, niti medijima.”

U Nemačkoj je skeptika 48 odsto, a protivnici vakcinacije izlaze na protestne mitinge. To isto čine građani Njujorka i Los Anđelesa. Uticajni voditelj TV Foks njuz Taker Karlson čak upozorava gledaoce da će vakcina postati “sredstvo socijalne kontrole”.

Odumiranje države

Sociolozi i psiholozi dali su se na proučavanje ovakve reakcije javnosti i dali odgovore da je reč o masovnoj depresiji, nenadanom izlasku iz zone komfora, neizvesnosti… Ali glavni faktor, kako kažu, jeste komercijalizacija medicine.

Vakcine na zapadu razvijaju privatnici. To su gigantske transnacionalne farmaceutske kompanije s nejasnom strukturom vlasništva i dugom istorijom skandala. “Njujork tajms” 2014. godine primetio je da su državna ulaganja SAD u biotehnologije svedene na nulu, čime je otvoren prostor investitorima. Oni su finansirali projekte koji su obećavali, a naučnici su za pare ispunjavali svaki njihov kapric.

Pitanje veka

“Američku nauku privatizovali su milijarderi s velikim idejama”, zaključila je ova novina.

Nevolja je što je sadržina tih ideja nepoznata. Zašto su se milijarderi upustili u biotehnologije i šta oni od njih hoće – pitanje je veka na internetu za mnoge koji treba da budu vakcinisani. A kada u takvom nepoverenju vlasti Kalifornije ili Francuske pokušaju da provuku zakon o obaveznoj opštoj vakcinaciji, građani počnu da paniče ili krenu u proteste.

Spokojni Rusi i Kinezi

Masovnog antivakserskog pokreta nema u Rusiji i Kini, gde se vakcine razvijaju u državnim laboratorijama s tradicijom od nekoliko decenija, pa i vekova. Stanovništvo ovih zemalja živelo je u društvima zasnovanim na mobilizaciji u svakoj krizi, a epidemiologija i virusologija u isključivoj su odgovornosti države. SSSR i komunistička Kina izborile su se sa kugom, kolerom, tuberkulozom i poliomielitom i država je kod stanovništva stekla reputaciju.

Advokati glavni adut

Kompanija Fajzer, čija je vakcina protiv korone prošle sedmice odobrena u EU, Velikoj Britaniji i SAD, sredinom devedesetih godina prošlog veka optuživana je za nelegalno testiranje novog leka na deci u Nigeriji, pri čemu je dosta mališana paralisano ili je umrlo.

Vlada Nigerije tražila je odštetu od 6,9 milijardi dolara. Tokom dugog sudskog procesa isplivale su sumnje da su menadžeri Fajzera potkupili državnog tužioca, a stalno su nestajali medicinski kartoni žrtava i drugi dokumenti.

I sami Amerikanci su 2015. i naredne godine predali stotine tužbi s tvrdnjom da antidepresivi Fajzera dovode do deformiteta kod novorođenčadi. Tužbe nisu prošle na sudu, ali je na Fajzeru opet ostala senka sumnje. Prošle godine pojavile su se i javne tvrdnje da jedan od preparata Fajzera nije dovoljno testiran i da ima kancerogena svojstva.

Naravno, mnogobrojni advokati kompanije uvek mogu da kažu da su sve to laži, ali skandali ne proizvode optimizam kod građana.

Nevidljiva Moderna

Američka kompanija Moderna, koja se nada da će njenu vakcinu protiv korona virusa EU odobriti 6. januara, nema istoriju skandala. Zapravo, uopšte nema dokumentovanu istoriju.

Ta biotehnološka firma osnovana je 2011. u SAD kad je neko uložio dve milijarde dolara. Ko – ne zna se. Kome se obratiti ako nešto pođe naopako – takođe se ne zna.

Američki mediji nazivaju Modernu “najmisterioznijom kompanijom u svetu biotehnologija”. Top menadžeri Moderne, predvođeni Stefanom Banselom, priznaju da namerno ostaju nevidljivi. Novinarima i drugim znatiželjnicima ulaz na teritoriju Moderne zabranjen je i ona je čuvana kao vojna baza.

Obično kompanije dokumentuju svoja istraživanja i publikuju članke u naučnim časopisima, što im omogućava da nađu investitore oličene u državi ili privatniku. Ali Moderna je za vreme svog postojanja vrlo malo objavila.

Zanimljivo, tekst o Moderni, objavljen 2017. u uglednom naučnom časopisu “Sajens magazin”, tri godine kasnije suštinski je promenjen, praktično prepisan, a svi kritički komentari su udaljeni. I zašto onda čudi nepoverenje, tim pre što za devet godina postojanja Moderna nije predstavila publici nijednu vakcinu ili lek.

Srećni, bogati i na slobodi

Kako se farmaceutske kompanije spasavaju od tužbi, odlično je demonstrirala porodica Sakler. Oni su devedesetih godina prošlog veka potkupili lekare i federalne činovnike kako bi milione Amerikanaca navukli na svoj medikament koji je sadržao opijate. Pacijenti su postajali zavisnici i tako se rodila tužno poznata “opijatna epidemija u SAD” koja je dovela do masovnog umiranja.

Autorima “opijatne epidemije” suđeno je, ali su oni formalno izašli iz rukovodstva svoje kompanije Purdue Pharma
i odogovornosti više ne podležu. Sama kompanija priznala je krivicu pred sudom države Masačusets i saglasila se da plati 8,3 milijarde. Međutim, pokrenuli su i bankrot, što je vlasnicima omogućilo da ne isplate ništa.

Bez obzira na bankrot, naslednici Saklera Starijeg uspeli su poslednjih godina da sa računa kompanije skinu oko 10 milijardi dolara. Uprkos osudi društva i sudskim procesima, oni su srećni, bogati i na slobodi.

Sledeće godine vlada nauka

Epidemiolog dr Predrag Kon uveren je da je za Srbiju dolazak vakcine prelomni, istorijski trenutak. On je poručio da se istovremeno polako, ali pouzdano spušta potencijal virusa.

– Sada ne sme da se zabrlja da ne bi došlo do ponovnog porasta broja obolelih. Važno je da izdržimo još mesec dana, a kada je reč o praznicima, ne smeju da budu organizovane proslave. Nema ni teoretske šanse da sledeća godina bude kao ova koju smo nekako pregurali. Nova 2021. biće u znaku nauke, ne samo u pogledu vakcine, već i zato što će se pojaviti lekovi – rekao je dr Kon.

On je istakao da je primio vakcinu u četvrtak i da se odlično oseća.

– Nemam bolove i nisam imao dilemu oko toga da li da primim vakcinu kompanija Fajzer i Biontek koje su stigle u Srbiju – naveo je dr Kon.