pixabay.com

Naučnici iz Rusije u narednih godinu dana izbaciće na tržište najoriginalniju vakcinu protiv korona virusa. Zvuči neverovatno, ali ta vakcina biće jestiva i izgledaće kao jogurt. Njen ukus biće isti kao kod poznatog ruskog mlečnog proizvoda rjaženka. Istraživanja na ovom jedinstvenom poduhvatu sprovodi Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga, čiji direktor Aleksandar Dmitrijev kaže da je za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno nešto više od dva miliona evra i da on i saradnici trenutno traže mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje.

Aleksandar Suvorov, autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlečnog proizvoda i šef odeljenja na IEM, objašnjava da posebnost leka nije samo u jednostavnom načinu njegove primene.

– I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju “lovci” na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitela. Istovremeno, primenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitela u poređenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije kad se stvaraju imunoglobulini – objašnjava ruski naučnik.

On ističe da IEM ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi probiotika – živih bakterija, uz čiju pomoć se prave fermentisani mlečni proizvodi. Taj institut je već razvio slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

– Prilikom izrade vakcine protiv kovida fragment sintetizovanog gena korona virusa ugrađuje se u gen bakterije. Kao rezultat genetičke modifikacije stvara se protein virusa korona, što omogućava telu da proizvede imuni odgovor – rekao je Suvorov, dodajući da se jestiva vakcina protiv kovida po ukusu skoro i ne razlikuje od fermentisanih mlečnih proizvoda.

– Najviše podseća na rjaženku. Laboratorijski miševi, pacovi i zečevi sa uživanjem je jedu. Pritom se formira odličan imunološki odgovor i još uvek nisu primećeni neželjeni efekti. Idemo napred pažljivo i oprezno kako bismo izbegli situaciju da se novi medicinski preparat doživljava kao lek koji će spasti čovečanstvo – poručuje Suvorov.

Jeftina i brza proizvodnja

Direktor IEM Aleksandar Dmitrijev smatra da jestiva vakcine ima velike prednosti u odnosu na konkurenciju.

– Ako govorimo prostim jezikom, genetski modifikovane bakterije u obliku praška mogu da se sipaju u mleko i posle jednog dana se dobija gotov proizvod, koji ne mora da se čisti od primesa. Zbog toga je proizvodnja vakcine jeftina, a može da se organizuje čak i na bazi bilo koje mlekare, uz male modifikacije – tvrdi Dmitrijev.