Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko i Aleksandar Vučić

U Srbiji su, prema podacima od 1. marta date 1.436.682 doze vakcine protiv korona virusa, a 511.999 ljudi je revakcinisano, što je svrstalo na šesto mesto u svetu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD. Prema broju vakcinacija na milion stanovnika Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a po broju onih koji su dobili drugu dozu prva u Evropi i četvrta u svetu, posle Izraela, Sejšela i UAE. U regionu je prva po broju vakcinacija, a slede Mađarska, Slovenija, Rumunija, Hrvatska, Bugarska, Albanija i Crna Gora. Na prvom mestu u regionu je i prema broju onih koji su revakcinisani, a u ukupnom broju vakcinacija i revakcinacija druga, iza Rumunije.

Na te brojke je ponosan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na dočeku paketa sa 100.000 ruskih vakcina na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” istakao da je Srbija od početka pandemije nabavila 2.620.000 vakcina, što znači više od 1,4 miliona vakcinisanih građana.

– Ponosan sam. To je oko 25 odsto ljudi. To je neverovatan rezultat koji je Srbija, ponosna, slobodarska, nezavisna, uspela da obezbedi. Beskrajno smo zahvalni s ovim što smo dobili sada imamo 293.000 doza sputnjika – rekao je Vučić, istakavši da su ruski prijatelji sve dogovoreno, uradili na vreme i da su podrška i pomoć Rusije ogromne.

Ukazao je i da je pred Srbijom suštinski važan posao da proizvodi rusku vakcinu i izrazio nadu da bi to moglo da počne do kraja godine.

– Naši bi kapaciteti bili do 20 miliona vakcina, a sve preko toga, oko pet, šest miliona doza bismo podelili prijateljima u regionu – rekao je Vučić.

On je naveo da iz Kovaksa Srbija ništa nije dobila i da su neke bogate zemlje kupovale deset puta više nego što im treba, ali se on ipak nada da će vakcine iz tog programa stići ovog meseca.

– Zabrana EU da izvozi vakcine se ne odnosi na nas, tako da smo srećni zbog toga – rekao je predsednik Srbije.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je kazao da se saradnja Srbije i Rusije u oblasti suzbijanja virusa odvija prema planu i najavio nastavak isporuka ruskih vakcina Srbiji.

– Plodno i konstruktivno, u skladu sa ugovorima, na najvišem nivou između predsednika Putina i Vučića – rekao je Harčenko.

Sve više teških slučajeva

Korona virus u Srbiji je od početka epidemije potvrđen kod 459.259 osoba, a zabeležena su 4.443 smrtna slučaja. Podaci sa sajta covid19.rs
kažu i da je ukupno 3.912 hospitalizovanih i 162 na respiratoru.

U ovom piku pandemije, kako je rekao direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović, skoro je duplo brži razvoj kliničke slike. Ukazao je kao zabrinjavajuće da su pacijenti sada u mnogo težem stanju i da najmlađi ima 19, a najstariji 93 godine.

– Vratili smo se u period kada smo imali najviše pacijenata – ocenio je on i pozvao građane da nose maske i drže distancu, čak i ako su vakcinisani.

Udar na žurke

Tokom vikenda inspektori su kontrolisali poštovanje mera u više od 12.000 ugostiteljskih i privatnih objekata, ali i tržnih centara širom Srbije i izrekli 367 prekršajnih naloga u iznosu od 9,6 miliona dinara. Prekinuto je više privatnih žurki sa većim brojem lica.