Đ. Janković
Izložba "Sveti novomučenici jasenovački"

U Galeriji “Mina Karadžić”, u Vukovom domu kulture, u Loznici otvorena je izložba “Sveti novomučenici jasenovački”. Na dvadesetak panoa prikazane su reprodukcije dela čiji je autor monahinja Marija (Antić), iz sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja koji se nalazi u Jasenovcu, u Eparhiji pakračko-slavonske na teritoriji Hrvatske.

Izložba je posvećena stradanju srpskog, romskog i jevrejskog naroda u sistemu logora smrti Jasenovac, koji je tokom Drugog svetskog rata držala ustaška vlast u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Svojim delima monahinja Marija predstavila je duše jasenovačkih mučenika u činu vaskrsenja, a u Centru za kulturu “Vuk Karadžić”, kažu da su ona rađena neobično, originalno, a da, mada je tema strašna i potresna, slave život, ljubav i pokazuje nadu i veru u vaskrsenje.

Lozničani će izložbu, koja je prethodno, prošlog meseca, bila postavljena krajem u Galeriji na Saborištu u Tršiću povodom hramovne slave Svetog arhangela Mihaila, moći da pogledaju do kraja godine, radnim danima od 8 do 15 časova. Centar za kulturu je o izložbi obavestio sve lozničke škole pa je njihovi đaci mogu posetiti.

Inače, izložbu “Sveti novomučenici jasenovački” priredila je Misionarska crkva u Tršiću u saradnji sa Centrom za kulturu.