Vesti
Primopredaja dužnosti: Kapetanović i Marković

Zajednica srpskih klubova u Beču u nedelju je dobila novog predsednika, Luku Markovića, posle izborne skupštine koja je trajala duže od pet sati. Izborna skupština je zakazana jer je, potpuno neočekivano, pre isteka mandata, ostavku podneo doskorašnji predsednik Borislav Kapetanović.

Na čelo krovne organizacije srpskih klubova u glavnom gradu Austrije izabran je Luka Marković, koga je za ovu funkciju predložio Klub privrednika pri Zajednici.

Za Markovića, poznatog preduzetnika, koji je bio jedini kandidat, glasalo je 10 klubova, a izbor je obavljen posle žučne rasprave o stanju u Zajednici.

Na skupštinu su došli predstavnici udruženja i klubova koji dugo nisu bili aktivni u Zajednici, a koji su ukazali da nisu izbrisani iz članstva, te da imaju pravo glasa.

Na skupštini, za razliku od ranije, izabran je samo predsednik, a ne i predsedništvo.

Naime, Marković je, odmah po izboru, uveo novi sistem i odlučio da se ne bira predsedništvo, već da predsednici klubova u narednih nekoliko dana daju predloge kandidata za predsedništvo.

Marković će potom, kako je objasnio „Vestima“ posle izbora, sam izabrati predsedništvo od ponuđenih kandidata.

Najavio je još jednu novinu, a to je da će manji klubovi moći da predlože samo jednog kandidata, a da veći i aktivni klubovi dobijaju mogućnost da predlože dva kandidata. Marković time daje veća prava aktivnim i većim klubovima koji su doskoro imali isti broj glasova i kandidata, kao i klubovi kojih nije malo, a koji postoje samo na papiru, to jest nemaju brojno članstvo, niti aktivnosti.

Šest sekcija

Marković je najavio da uvodi nove strukture u Zajednici i da će rad podeliti na šest sekcija – kultura i umetnost, omladina i sport, društveni i javni odnosi, administrativno-birokratsko-pravni odbor, humanitarni i socijalni odbor, obrazovna sekcija.

– Svaki član iz uprave imaće mogućnost da izabere koju sekciju želi da vodi, zajedno sa svojim klubom. Zajednica će pomagati taj rad i finansirati ga. U budućnosti Zajednica će biti glas klubova, a klubovi treba da daju veći doprinos radu krovne organizacije i realizaciji njenih projekata – poručio je on.

Borba za srpske interese

Marković najavljuje i da je njegov cilj da okupi što više Srba oko Zajednice.

– Svi klubovi će početi sa sakupljanjem adresa Srba u Beču, kako bismo napravili bazu podataka i mogli da komuniciramo sa njima. Trenutno klubovi pri Zajednici „dopiru“ do nekih 10.000 Srba u Beču, a moj cilj je da to brzo povećamo na 50.000. Preko kontakata koje ćemo prikupiti informisaćemo Srbe o dešavanjima u Austriji, maticama i naravno radu Zajednice – objasnio je on, istakavši da preko omasovljavanja namerava da učini srpsku zajednicu u Beču vidljivijom i tako značajnim faktorom u društvu.

Rekao je da će raditi na promociji srpskih interesa u Austriji i da će se boriti za bolji položaj Srba.