Nenad Opačić
Zdravko Čolić

Jedna od najvećih muzičkih zvezda svih vremena na našim prostorima, Zdravko Čolić priredio je pravu čaroliju na nastupu sa simfonijskim orkestrom na glavnoj bini Arsenal festa u Kragujevcu.

Koncert je trajao dva sata i 40 minuta, a više od 10.000 posetilaca uživalo je u vanvremenskim hitovima obojenim u novo ruho. Koncerte za pamćenje sa simfonijskim orkestrom održao je i u Banjaluci, Puli i Zagrebu, a sada se prvi put u takvoj postavi predstavio i u Srbiji.

U vreme najveće slave 80-ih prošlog veka dobijao je stotine pisama obožavateljki svakodnevno iz cele bivše Jugoslavije. Na većinu je odgovarao, i to sam, jer nije želeo da mu neko pomaže oko intimne prepiske. Šmeker svetskog glasa i danas ne prestaje da intrigira javnost.

Rođen je 30. maja 1951. u Sarajevu. U detinjstvu se bavio sportom, bio je golman u juniorskom timu

Željezničara i trkač na 100 m. Iako je imao odlične rezultate u sportu, nikad nije osvojio neki veći trofej. Glumio je u dečjim pozorištima, svirao gitaru i išao u muzičku školu. Dete je Hercegovaca, koji su došli u Sarajevo, a otac mu je bio cenjeni policajac.

Brat Dragan i on slušali su rokenrol i seća se kako su se do polaska u školu okupljali u Trebinju kod babe i dede i dobijali darove od rodbine, prijatelja i komšija. Bilo je, kaže, to drugo vreme, ljudi su bili bezbrižniji, a samim tim i otvoreniji jedni prema drugima.

Prekretnica u životnom opredeljenju je bilo amatersko takmičenje pevača u Bijeloj, gde je učestvovao na nagovor prijatelja i osvojio drugo mesto. Radio je u grupama Mladi i lijepi, Ambasadori, kasnije 1970. u Novi ambasadori. Iste godine na festivalu Vaš šlager sezone učestvuju sa pesmom “Plačem za tvojim usnama”. Po svetu su se tada kolekcionari gramofonskih ploča svađali jesu li bolji Bitlsi ili Stonsi, a u Jugoslaviji su zvezde bili Indeksi, Ju grupa i Korni grupa. Kada je iz Sarajeva stigao u Beograd, čekao ga je Kornelije Kovač i postao je, umesto Dade Topića, novi pevač u grupi Korni. S njima je snimio samo jedan singl “Kukavica” i otisnuo se u solo vode. U drugoj polovini 70-ih nizao je uspeh za uspehom. Pesma Evrovizije, Opatijski festival, velika turneja Putujući zemljotres i, poziv za nastup pred Titom.

Oduvek je važio za najvećeg zavodnika sa scene. Za njim su ludele žene diljem regije, a samo je jedna uspela da osvoji njegovo srce. Supruga Aleksandra podarila mu je naslednice Unu i Laru. On privatni život skriva od očiju javnosti, ali ćerke su aktivne na društvenim mrežama i izazivaju veliku pažnju. Ne krije da je supruga stub kuće. Osvojila ga je, kaže, jednostavnošću i privrženošću.

Za sebe je jednom prilikom rekao da je narodni pevač.

– Ja sam narodni pevač. Pevao sam uglavnom ljubavne pesme. Publika koja voli folk nema ništa protiv mene, a vole me i rokeri – kazao je Čola.