Lična arhiva
Stigli u zavičaj: Gorica i Siniša Mladenović

Naši ljudi su širom Švajcarske slavili Aranđelovdan, a neki su čak i pored svih otežanih uslova zbog koronavirusa otišli u otadžbinu da tamo obeleže krsnu slavu.

Svetog arhangela Mihaila između ostalih slavile su i porodice Adamović iz Vintertura, Subotić iz Berna, Virijević iz St. Galena i druge. Mladenovići iz Vatvila su stigli u Ranovac kod Petrovca na Mlavi.

Više od 130 svečara: U Cirihu pun hram slavskih kolača

U pravoslavne hramove su od ranog jutra dolazili svečari da osveštaju slavske kolače. U hram Uspenja Presvete Bogorodice na Švamedingenu u Cirihu doneto je više od 130 slavskih kolača na osveštanje.

Domačin: Biljan Virijević rezao slavski kolač

– Ove godine smo zbog korone slavili samo familijarno bez gostiju. Nedostajali su nam gosti, ali šta ćemo, viša sila. Verujem da ćemo dogodine ponovo slaviti u veselju i radosti sa gostima – kaže Biljan Virijević iz St. Galena rodom iz Kragujevca.

Poranio da ispeče prase: Nešo Subotić slavio u Bernu

Siniša Mladenović je prošle godine preuzeo slavu:

– Otac mi je prošle godine umro i ja sam kao najstariji u domaćinstvu preuzeo slavu. Od sada pa na dalje doći ću svake godine u Ranovac za krsnu slavu, da se slavska sveća u kući ne ugasi. Inače u Švajcarskoj obeležavamo i Đurđic svake godine, to mi je majčina slava. Iz Vatvila smo nešto ranije došli supruga Gorica, sestrić Nemanja i ja, a danas na dan slave je stigao i najmlađi sin Valentino – javio se “Vestima” iz Ranovca Siniša Mladenović.

– Poštujemo našu tradiciju i svake godine slavimo Aranđelovdan, ovde u Bernu. Doduše zbog ove pandemije sa manjim brojem gostiju, ali u velikom raspoloženju i u zdravom duhu. Ispekli smo prase od samog jutra i slavili smo slavu domaćinski, kako to dolikuje našim običajima – kaže Nešo Subotić iz Gradiške u Republici Srpskoj.

Svi uz kolač: Slava u domu Adamovića

Poranili u crkvu

– Godinama naša porodica slavi Aranđelovdan ovde u Vinterturu. U bašti smo ispekli prase, a rano ujutro smo bili i u crkvi u Cirihu da osveštamo slavski kolač. I ovde u Švajcarskoj i u ovo čudno vreme ne prekidamo tradiciju – kaže Ilija Adamović, koji je poreklom iz Isakova kod Ćuprije.