Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, sa predsednikom kompanije Igl hils Mohamadom Alabarom prisustvovao je ceremoniji obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule Beograd.

– Ovo su najviša zgrada i najlepši pogled u ovom delu Evrope. Stvarno je neverovatno, mnogo sam ponosan. San je postao java – rekao je predsednik Vučić i istakao da će vidikovac zgrade biti otvoren za posetioce, na šta je Alabar dodao da prema njegovom iskustvu to porivlači mnogo turista.

Vučić je istakao da je završetak konstrukcije ovog monumentalnog zdanja u Beogradu na vodi poseban dan za sve koji su učestvovali u projektu.

– Od velikih snova koje sam iznosio javno, stigli smo do ostvarenja trpeći svakakve napade, lične, političke. Za čestitog čoveka reč je isto što i ugovor, i zato morate da pazite šta da govorite. Kad smo dali reč našem narodu da će najprljaviji deo grada postati naš ponos, mnogi nam nisu verovali i mislili su da prikupljamo političke poene – kazao je predsednik Vučić.

On je objasnio da ceremonija predstavlja završetak gradnje poslednjeg sprata, i tom prilikom je pitao sve građane da li promenada i divni pogled predstavljaju lepši prizor od udžerica i miševa.

– Dobro je što siluete ovih nebodera krase horizont, i što je ovde dom našlo gotovo 900 porodica. Za mene je još bitnije što je ovde 1.200 radnika našlo posao. Želim da se zahvalim svim partnerima, pošto mi ovo ne bismo znali sami, ali smo mnogo naučili – istakao je predsednik.

S reči na dela

Vučić je istakao da nema velikih dela bez velikih snova. A da je potreban konkretan i hrabar rad da se snovi provedu u delo.

– Ljudi danas vide da smo stabilni, shvataju da imamo dobru budućnost. A moj san je da buduća pokolenja kažu kako smo im ostavili bolju zemlju od one koju smo nasledili – rekao je predsednik Srbije nakon čega je izliven betonski blok, čim je označen kraj radova na konstrukciji ovog zdanja.

Mohamed Alabar rekao je da je to vrlo emotivan trenutak za njega.

Pripadamo svetu

– Nije ovde reč samo o visokoj zgradi, to je sposobnost da budete hrabri i da sanjate. Predsedniče, da nije bilo vaše strasti da nas terate napred, danas ne bismo stajali ovde – rekao je Alabar.

On je dodao da ovo zdanje predstavlja ponos zemlje i naroda koji je pokazao da pripada svetu.

– Za mene, kao čoveka sa Bliskog istoka, to je vrlo važno. Da pokažemo da smo dovoljno dobri kao i svi drugi. I da pokažemo da smo sposobni da maštamo i postignemo ono što želimo da uradimo. Ovaj projekat će oplemeniti živote svih u Srbiji – kazao je Alabar.

Hvala na poverenju

Alabar je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u ime svoje kompanije i Abu Dabija.

– Želim lično da vam zahvalim predsedniče na tome što ste verovali u mene i moj tim – zaključio je Mohamed Alabar.

Najviša zgrada

Kula Beograd ima 42 sprata i sa 168 metara biće najviša zgrada u Srbiji. Na prvih devet spratova predviđeno je 190 hotelskih soba, a iznad 220 luksuznih apartmana. Gosti u hotelu i stanari imaće pristup bazenu, teretani, prostoru za relaksaciju i vidikovcu na vrhu tornja.

PARTNERSTVO: Vučić i Angela Merkel

Srbija vodi region u EU

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da je obavio “veoma dobar razgovor” s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ocenio da su odnosi dve zemlje u usponu. On se Merkelovoj zahvalio za njen doprinos miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Razgovor je vođen uoči Samita Berlinskog procesa (diplomatske inicijative za pripremu proširenja EU) 5. jula, na kom će učestvovati premijerka Ana Brnabić. Predsednik je istakao da je Merkelova pokretanjem ovog procesa doprinela drugačijoj atmosferi u regionu, čime su otvorene nove mogućnosti za saradnju što je u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. On je dodao da se nada da će biti realizovan i projekat auto-puta Niš-Priština, koji bi doprineo stvaranju uslova za ekonomsku saradnju Srba i Albanaca i naglasio da se samo dijalogom može naći kompromisno rešenje za otvorena pitanja.

Vučić je obavestio kancelarku Merkelovu i o dogovorima Srbije, Albanije i Severne Makedonije u okviru inicijative mali Šengen koja je otvorena za ostale zemlje regiona koje prepoznaju važnost slobode kretanja ljudi, robe i usluga.

Predsednik je obavestio kancelarku o ekonomskim rezultatima Srbije, istakavši da je broj radnika u nemačkim kompanijama u našoj zemlji premašio 70.000. On je dodao da se nada da će Angela Merkel još jednom, pre završetka svog dugog i uspešnog kancelarskog mandata, posetiti našu zemlju.