Tanjug
Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i novoustoličenog patrijarha Srpske pravoslavne crkve patrijarha Porfirija je najbolji mogući događaj, komentariše za “Vesti” istoričar i analitičar dr Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju.

On je ukazao da crkva i država ne mogu jedna bez druge, istakavši da je prirodno da o temama od značaja za državu i društvo pričaju čelnici države i crkve i da se konsultuju o tome.

– Zato kažem da je reč o velikom i važnom događaju, da se može očekivati da se intenzivna komunikacija nastavi i da se što češće sreću – rekao je Raković za naš list.

Da je odnos države i crkve veoma važan ukazao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa patrijarhom Porfirijem u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, kome je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

– Kada država i Crkva streme istom cilju, kada postave zajedničke ciljeve i zajedno rade i bore se, Srbija bude prva u Evropi. Kada to nije slučaj, onda je Srbija rastrzana i laka meta ne samo za orla, već i za svaku vranu- poručio je predsednik Srbije.

Kosovo i Metohija, položaj srpskog naroda i Crkve u regionu, Republika Srpska i pritisci na Srbiju, bile su glavne teme razgovora. Vučić je naveo da je bilo reči o tome kako da se očuva mir i stabilnost i kako da se pomogne narodu na Kosovu, ekonomski i u svakom drugom smislu.

Vučić je rekao da država onoliko koliko može pomaže i drugim verskim zajednicama, ističući da će još više i snažnije pomoći obnovu hramova i svetinja svuda gde deluje SPC, u zemlji, rasejanju, a posebno okruženju, gde su hramovi ugroženi ratom.

Predsednik Srbije veruje da će saradnja biti u interesu celog srpskog naroda, a najavio je da će sastanci biti uobičajena pojava. Izrazio je i zadovoljstvo što je mogao mnogo do nauči od patrijarha jer “sa njim kada razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje i dostojanje”.

Patrijarh je kazao da je zahvalio predsedniku na prisustvu njegovom ustoličenju i rečima koje mu je uputio. Dodao i da je od predsednika mogao da čuje elementarne osnove geopolitike u užem smislu te reči.

– Pre svega sam naglasio da ja nisam političar ne zato što nemam afiniteta već zato što mislim da je crkva saborni organizam i ima cilj da gradi mostove i prevazilazi polarizaciju. I ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC, da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda, svesni da isključivo dijalogom možemo prepoznati vrednosti jedni kod drugih – rekao je patrijarh Porfirije.

Aleksandar Vučić je najavio da je država spremna da pomogne i da će uraditi i kompletan park ispred Hrama Svetog Save kako bi se okončala izgradnja najvećeg pravoslavnog hrama u svetu.

– Imamo mnogo ideja, u koje zajedno možemo da uložimo novac u mesta gde su Srbi stradali. Mislim da će taj naš odnos biti u interesu celokupnog srpskog naroda – zaključio je Vučić.

Branićemo ono što je naše

Predsednik Srbije je upozorio da ono što čeka našu zemlju i narod nije jednostavno, niti je nešto čemu možemo da se radujemo.

– Dovoljno je da pročitate čestitku predsednika SAD nama i Prištini, i to nije krivicom naše vlade. Najveće evropske sile dele mišljenje administracije SAD i jasno je da ćemo biti pod pritiskom. Ako oni misle da ćemo se odreći onoga što mislimo da nije naše, prevarili su se – kazao je Vučić komentarišući stav američkih vlasti.

Ne ponovilo se

Patrijarh je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da je film “Dara iz Jasenovca” značajno ostvarenje.

– Ne ulazeći u artističke argumente, mislim da je važno i da je velika stvar da je filmskim šapatom progovoreno o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava – rekao je patrijarh Porfirije, ocenivši da film nije povod za zlopamćenje nego da svako zaviri u svoje srce i “zavapi ka Gospodu da se nikad slično ne dogodi”.