Vesti
Da se zna ko smo: KUD "Karađorđe"

Centralni deo proslave jubileja, 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 70 godina njenog organizovanog života u Australiji i na Novom Zelandu, održaće se u subotu na imanju budućeg Koledža “Sveti Sava”.

Varovil, naselje na jugozapadu Sidneja, biće stecište naroda i velikog broja srpskog sveštenstva sa prostora Australije, a svi će imati priliku da pozdrave uzvišene goste, episkopa srednjozapadnoameričkog Longina i igumana manastira Hilandar arhimandrita Metodija, u pratnji monaha Nektarija i Simona.

Velikoj proslavi koja će početi arhijerejskom liturgijom u 9.30 ujutro prisustvovaće i sveštenstvo sestrinskih pravoslavnih crkava – episkop grčki u Australiji Jakovos, mitropolit antiohijski Bazilios i rumunski sveštenik Petru Petre.

Pored crkvenih velikodostojnika okupiće se i predstavnici diplomatskog kora i političke scene Australije. Svečanost će između ostalih uveličati ambasador Srbije Miroljub Petrović, generalni konzul Srbije u Sidneju Branko Radošević i konzul Petar Špadijer, zatim ambasador Gruzije Georgi Dolidze, otpravnica poslova Ambasade BiH Zorica Zirojević, treći sekretar ruske ambasade Evgenij Iljin, te senatorka iz redova Laburista Debora O’Nil, koja dolazi u ime lidera stranke Entonija Albanezea. Prisutni će biti i srpski politički kandidati Milan Maksimović i Majkl Anđelković, kao i poslanik u Parlamentu WV za Blektaun Stiven Bejli.

– U subotu ćemo na nivou cele Mitropolije obeležiti veliki jubilej 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji se ove godine obeležava širom sveta. Isto tako, obeležićemo i naš lokalni jubilej, sedam decenija naše crkve u Australiji i Novom Zelandu, zapravo od kada je 1949. osnovana prva Crkveno-školska opština u Varivudu na severu Sidneja – rekao je episkop australijsko-novozelandski Siluan.

Vladika ima i posebnu poruku za sav srpski narod na prostorima Mitropolije.

– Proslava ovih jubileja je prilika da se kao narod saberemo širom Australije i Novog Zelanda na molitveno saborovanje, u projavi našeg svetosavskog jedinstva i sloge. Isto tako, ovom prilikom ćemo izvršiti rekapitulaciju onoga što smo postigli za ovih 70 godina, da sumiramo naš dosadašnji put sa pogledom na budućnost. Smatramo da je Koledž “Svetog Save” idealno mesto za ovakav događaj, kao snažan simbol našeg budućeg kretanja kao zajednice na ovim prostorima – poručio je gospodin Siluan.

Episkop australijsko-novozelandski pozvao je ljude da se okupe u što većem broju na imanju koledža u Varovilu.

– Dođimo svi na ovu svetosavsku duhovno-narodnu gozbu. Dovedite svoju decu, bake, deke, prijatelje, da na najsvečaniji način obeležimo ova dva veoma značajna jubileja u životu naše Crkve i našeg naroda – istakao je vladika Siluan.

Prema programu proslave u 12.15 počeće kulturno-umetnički program, koji će posle ručka biti nastavljen, a zatim će se okupljenima obratiti episkop Siluan, a zatim i iguman Metodije, vladika Longin i ambasador Miroljub Petrović. Zvanični deo programa biće završen oko 15.40, objavljivanjem iznosa koji je prikupljen tokom tri dana proslave jubileja na ime donacija za izgradnju Koledža “Sveti Sava”, a nakon toga će uslediti veliko narodno veselje.

Pevaće ruski hor

U kulturno-umetničkom delu proslave najavljeno je skoro 200 učesnika iz devet folklornih društava i ansambala, svih uzrasnih grupa. Pored mnogobrojnih društava iz Sidneja, dolaze i gosti iz Kanbere, Volongonga i Zlatne Obale, a nastupiće i ruski muški hor, kao i guslar Đorđije Koprivica.

Od Šumadije do Vranjskog polja

Koordinatorke folklornog dela kulturno-umetničkog programa, koreografi Ljiljana Nikolić i Tanja Zupković, do tančina su isplanirale nastupe folklornih društava i ansambala. Prisutnima će se sa igrama iz Šumadije predstaviti grupa Đerdan iz parohije Uspenja Presvete Bogorodice sa Zlatne obale, a kola iz istog dela otadžbine igraće i ansambl Srbija iz Crkve Svetog Jovana Krstitelja iz Volongonga.

Omladinci parohije Sveti Sava iz Kanbere će igrati igre iz Bujanovca, Srpsko folklorno društvo Kanbera predstaviće se igrama iz Bosilegradskog krajišta. Ansambl Ravna Gora iz Boniriga pripremio je igre iz Crnorečja, a sidnejski KUD “Karađorđe” igre iz Srbije. Iz Crkve Svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu dolaze tri grupe koje će se predstaviti igrama i pesmama iz Srbije, igrama iz Kobišnice i pesmom “Igrale se delije”. Folkloraši iz crkava u Aleksandriji i Daptu predstaviće se igrama iz Vranjskog polja, a ansambl Obilić pesmom “Da branimo pravoslavlje”.