Youtube/RTV Podrinje Loznica
Spomenik Momčilu Gavriću

Na spomenik Momčilu Gavriću (1906-1993), najmlađem ratniku i podoficiru svih armija Prvog svetskog rata, položeni su venci povodom 116 godina od njegovog rođenja. Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, podsetio je na stradanje Gavrićeve porodice koju su avgusta 1914. pobili austrougarski vojnici, pa je on, kao osmogodišnjak iz Trbušnice, ostao sam i na Gučevu se pridružio srpskoj vojci.

– Ko ne poštuje svoje pretke ne misli dobro svojim potomcima, a ko ne poštuje svoju prošlost taj se kocka sa svojom budućnošću. Kroz istoriju smo znali i 1804. i 1914. i 1941. godine, kao što i danas znamo, šta je najbolje za Srbiju. Najbolje je što je Srbija uvek vodila odbrambeni, nikad osvajački rat, zato smo u tim ratovima i pobeđivali – kazao je Đokić.

Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra, istakao je da je Gavrić bio učesnik Gučevske, Cerske, Kolubarske bitke, da je prošao golgotu prelaska Albanije, stigao je na Krf, učestvovao u proboju Solunskog fronta i borbama na Kajmakčalanu.

– Nažalost, on ni posle rata nije imao lak život. Do januara 1964. se nije znalo kroz šta je sve prošao, sve dok “Politika” nije objavila tekst “Gde je podnarednik Momčilo Gavrić”. O ratnoj sudbini svoga oca ništa nisu znali ni njegovi sinovi Aleksandar i Branislav. Posle toga je počela da se ispravlja nepravda prema Gavriću. Od pre četiri godine Loznica je prvi grad koji je Gavriću podigao spomenik, na Lagatoru jedna ulica nosi njegovo ime, a od pre dve godine i garnizon Vojske Srbije u lozničkom naselju Klupci – kazao je Vilić.