R. Lukić
SVETI DUH U SVAKOM ČOVEKU: Pletenje venčića u produžnoj sali

Pravi letnji dan (28 stepeni Celzijusa) i pad stope zaraženosti ( incidenc 7,1) u Donjoj Saksoniji su proteklog vikenda otvorili bazene i letnje bašte, ali i omogućili da srpska crkva, u kojoj su vernici u nedelju proslavljali Svete Duhove, bude puna.

Hram Svetog Save bio je okićen cvećem, a pod prekriven svežom travom od koje su vernici pleli venčiće. Liturgiju su služili prota Aleksandar Perković i đakon Slavko Bosančić, a činodejstvovao je i otac Matias Borgherd, diplomirani teolog koji je na nemačkom čitao jevanđelje.

Đorđe Bošnjak uskoro u Vrnjačkoj Banji

– U hramu se sve događa sa Svetim Duhom, a koliko će ga biti u nama zavisi od našeg odnosa prema Bogu – istakao je sveštenik Aleksandar Perković u besedi, govoreći o prazniku koji označava i rađanje crkve, koja je posle silaska Svetog Duha na apostole postala otvorena za sve ljude.

Ako je suditi prema broju vernika koji su masovno pleli venčiće, onda se može zaključiti da je odnos srpskih vernika prema Bogu, veri i tradiciji veoma postojan. U prilog tome govori i činjenica da su mnogi roditelji doveli decu, i da su neki od njih pleli venčiće i za one koji u hram nisu došli.

Tako je Đorđe Bošnjak, Slavonac iz Petrovog Sela, napravio venčiće za ćerku i unuke, a kaže da mora da ih ima i za ikonu Svetoga Đorđa i za automobil kojim uskoro kreće na odmor. Putuje, dodaje, u Vrnjačku Banju u kojoj će se lečiti i posetiti prijatelja Jovu Marinkovića.

Slaviša i Sara Slavuljica sa ćerkom Anđelinom

Na godišnji odmor i na put s venčićima misli i Bato Spasojević koji već dve godine nije video svoju Donju Borinu. Za razliku od Bate i Đorđa, Nedeljko Jelisić i Mirko Urukalo venčiće su pleli samo za ikone kod kuće, jer su se sa odmora već vratili. Nedeljko je video svoj Ozren, a Mirko ne prestaje da hvali jadransku klimu i svoje Bratiškovce kod Šibenika.

DOŠLI IZ VOLFZBURGA: Slobodan Stjepanović sa ćerkama Helenom i Sofijom

Milica Kaleder nije ništa rekla za svoju Krupu na Vrbasu, ali je venčić spremila u torbu, da se nađe pri ruci uvek kad sreća zatreba.

Na proslavu praznika u Hanover su došli i mnogi vernici iz okolnih mesta, a Slobodan Stjepanović i njegova supruga Snežana sa ćerkama Helenom (8) i Sofijom (3) došli su iz 80 kilometara udaljenog Volfzburga. Iz tog grada došao je i kum hrama Mile Kureljušić. Posle verskog obreda odrasli su najviše razgovarali o koroni i godišnjim odmorima, a mališani su se igrali i bavili trešnjom koja je upravo sazrela.

MAMIN PONOS: Teodor i Ivana Jelić

Teodorovo prvo pričešće

Dvogodišnji Teodor Jelić je kršten u subotu, a majka Ivana ga je u nedelju, na Svete Duhove, dovela u hram na prvo pričešće. Teodor nije mogao da oceni važnost događaja, ali je majka bila ponosna što je u prilici da svog sina, samo dan posle krštenja, može prvi put i da pričesti.

Anđelina uvek u crkvi

Slaviša i Sara Slavuljica u hram su došli sa malom Anđelinom koja je veselo gledala u sve što se oko nje događa.

– Ona je mala, ali mi je uvek ponesemo u crkvu. Dete treba da se od malih nogu privikava na crkveno okruženje – kaže mama Sara, dok je tata žurio da za obe isplete venčiće.