M. STANKOVIĆ
Prota Marinko Rajak sa kumovima slave

Vernici osnabričke parohije proslavili su Svetog arhangela Mihaila, slavu kapele u obližnjem Lingenu, gradiću na severu Nemačke. Vernici brižljivo čuvaju svoju svetinju i godinama se okupljaju molitveno u velikom broju. Svetu liturgiju je na dan praznika služio nadležni paroh, osnabrički protojerej-stavrofor Marinko Rajak. Liturgiji je ove godine, zbog pandemijskih mera, prisustvovalo dvadesetak parohijana.

Divna slavska znamenja su pripremili kumovi slave Miloš i Mirjana iz Papenburga. Kumstvo su preuzeli Dmitar i Marija Aklev iz gradića Rajne.

Prota Marinko Rajak je najsvečaniji čin slave opisao rečima:

– Posle zaamovne molitve presekli smo slavski kolač i osveštali slavsko žito u predivnoj atmosferi duhovne ljubavi i iskrene pripadnosti Bogu.

Paroh Marinko je srdačno zahvalio kumovima i svim parohijanima koji su došli na slavsko sabranje i naglasio da se crkveni život u Lingenu odvija neometano uprkos činjenici da u tom gradiću živi svega desetak naših porodica.

U predvorju kapelice kumovi su organizovali malu slavsku trpezu.

Kapela Svetog arhangela Mihaila je najstarija srpska bogomolja na teritoriji Nemačke. Parohija postoji od 1957. godine, a osnovali su je emigranti koji su posle Drugog svetskog rata ostali na ovim prostorima i za verske potrebe najpre koristili bogomolje drugih crkava, a potom iznajmili i preuredili mali građevinski objekat.

Prota Marinko Rajak sa kumovima slave

Srbi najviše radili na uređenju kapele

Osećajući snažnu potrebu za svojom bogomoljom, pravoslavni vernici Lingena: Srbi, Rusi, Ukrajinci, Grci su udruženim snagama iznajmili i preuredili mali građevinski objekat. Dograđen je toranj i zvonik, postavljen ikonostas, renovirana unutrašnjost, dozidana prostorija sa sanitarnim čvorom, takoreći, sagrađena je kapela. Najveći udeo u svim poslovima imali su Srbi, a uvek su imali i svog duhovnika. Krajem prošlog veka objekat je kupljen sredstvima od dobrovoljnih priloga i u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve. Kapela je u sastavu osnabričke parohije.