Z. Vicelarević
MALO KO JE SEDEO: Pauze za predah su bile retke

Kulturno-umetničko društvo Vidovdan iz Frankfurta priredilo je vlaško-srpsku zabavu u metropoli na Majni.

Organizator se, kao i uvek do sada, potrudio da za zemljake iz Negotinske Krajine napravi nezaboravan događaj po uzoru na legendarne zabave u zavičaju, pa je pozvao trenutno jedan od najtraženijih orkestara iz istočne Srbije – orkestar Nema dalje. Muzičari iz otadžbine su opravdali svoju reputaciju i napravili nezaboravnu zabavu.

To nam je potvrdio i Siniša Krčetić iz Karbena, gradića nedaleko od Frankfurta, koji je na zabavu došao sa suprugom Dušicom i prijateljima iz mesta Jabukovac kod Negotina:

– Muzika je stvarno najbolja. Srđan Lazarević, pevač, moj je veliki prijatelj i zadovoljan sam što je ovde sa nama. Društvo iz Jabukovca je raspoloženo, slavimo i veselimo se kao da smo u našem mestu. Ovakve zabave za nas puno znače i stvarno bi bilo lepo da se češće okupimo i veselimo svi zajedno – kaže nam Siniša.

Siniša i Dušica (u sredini) sa društvom iz Jabukovca

Kao što je to običaj na vlaškim zabavama, igralo se gotovo neprestano u kolu, a najmanje je bitno da li se igra vlaško, srpsko ili kolu uz pesmu. Pauze su retke, a kada ih je i bilo onda je to zbog nekog specijalnog događaja. Kolo je ovoga puta nakratko prekinuto kako bi se čestitao rođendan Slađani Zehaus iz Velike Jasikove, mestu između Negotina i Zaječara, koja sada živi u Frankfurtu.

– Sreća me je i ovoga puta pogledala za rođendan, pa se desilo da ova proslava bude tačno na dan mog rođenja. Slaviti sa prijateljima i celom salom koja se trese od veselja i uz ovakvu muziku, mislim da ne može bolje. Kao da se svi raduju zbog mene. Pohvalila bih organizatore koji ovakve zabave priređuju da se i mi lepo proveselimo uz našu muziku – rekla nam je Slađana.

Slavljenica Slađana sa pevačima Srđanom i Biljanom

Goran Niculović i Bojan Regeljac su, kako se to kaže, bili glavni i odgovorni za zabavu.

– Više smo bili odgovorni, nego glavni – kaže nam Goran na početku razgovora i nastavlja:

– Ovo je bilo fenomenalno, a neki bi to opisali kao neverovatno i ludnica, naravno u pozitivnom smislu. Znao sam da će biti puno jer su karte još pre mesec dana planule, a da smo imali još mesta u sali, na zabavi bi bilo još više naroda. Ništa od ove ludnice ne bi bilo da naši mladi članovi KUD Vidovdan nisu dali sve od sebe i pomogli od roštilja do posluživanja gostiju. Zato želim da zahvalim do neba i još metar više Jovani i Mariji Banković, Milošu Regeljcu i Nikoli Niculoviću koji su bili za šankom, Mariu Bradniću, Vladi Jokiću i Bobanu Popoviću koji su “izginuli” kao konobari i roštilj majstorima Igoru i Tomici. Tomislava Niculović i Jasmina Regeljac su imale posebnu ulogu u organizaciji – istakao je na kraju Goran Niculović.

U KOLU I ORGANIZATORI: Goran i Tomislava Niculović

Sledi doček

Bojan Regeljac, drugi odgovorni za organizaciju, takođe je iznenađen brojem prisutnih jer iz ranijeg iskustva zna da su pojedini umeli da otkažu dolazak u poslednjem momentu.

Bojan i Jasmina Regeljac

– Zaista sam iznenađen jer je lepše nego što smo očekivali. Atmosfera je odlična, gosti su zadovoljni i već smo dobili povratne informacije da ovako dobro nije nikada bilo. Sledeća ovakva zabava je planirana za doček Nove godine i verujemo da ćemo tada imati veliku proslavu i da ćemo svi zajedno da uđemo u još bolju godinu – kazao nam je Bojan Regeljac.

Pohvale roštilj majstorima

Pored puno pohvala za muziku i organizaciju, mnogi su hvalili i dobro pripremljenu hranu sa roštilja. Roštilj majstori su bili Igor Skelac i Tomica Banković:

NARADILI SE: Igor Skelac i Tomica Banković

– Imali smo više posla nego što smo se nadali, ali nam to nije bilo problem. Na roštilju smo imali ćevapčiće, stekove i pileće batake bez koske. Za nas je najveće zadovoljstvo to što se sve spremljeno i pojelo. To nam je najveće priznanje – rekao nam je Tomica.