Z. Vicelarević
Goste zamolili da izađu: Policija došla kada je najinteresantnije

Nove mere o kojima se nedavno razgovaralo na sastanku kancelarke Angele Merkel sa premijerima svih pokrajina u Nemačkoj stupile su na snagu u nekim od njih. Među pokrajinama koje sprovode nove mere je i Baden Virtemberg.

Mere, između ostalog, podrazumevaju drastično smanjenje broja ljudi na skupovima na javnim mestima, ograničenje kontakata više od tri osobe na javnim mestima ako nisu iz istog domaćinstva, sve do ograničenja u radu ugostiteljskih objekata. Upravo ova mera pogađa i naše ljude koji imaju ugostiteljske objekte i one koji rado provode vreme u njima, naročito vikendom kada su izlasci sastavni deo života. U jednom kafiću u Manhajmu nameravali su da protekli vikend ostane svim gostima u sećanju.

– Ovog vikenda smo planirali reotvaranje kafića pod novim imenom Trokadero Manhajm i da zajedno svi proslavimo moj 33. rođendan. Dugo smo se pripremali i sa nestrpljenjem čekali subotu. Trebalo je da bude nezaboravan događaj za sve – kaže nam Mirjana Belbe, nova vlasnica Trokadera Manhajm.

Ona navodi da su dan pre reotvaranja uvedene nove mere koje drastično utiču na poslovanje svih ugostiteljskih objekata.

– Nas vlasnike pre svega finansijski veoma pogađa. Goste pogađa jer su svi morali da promene planove i umesto da počnu da dolaze oko 22 sata, kako je to uobičajeno, prinuđeni su da dođu već oko 16 časova. Verujem da ove mere nikom od nas ne odgovaraju i ostaje nam samo nada da će brzo proći. Do tada moramo da se pridržavamo novih pravila – ističe Mirjana.

Baš kada je žurka bila najbolja, a reporter “Vesti” je bio svedok, da su tačno u 22.30 u lokal ušla dva policijska službenika da objave zatvaranje kafića. Zamolili su sve goste da napuste objekat jer u 23 sata stupa na snagu novi zakon. Neverica je zavladala u kafiću, ali su svi bez reči izašli. Policija nije otišla sve dok se nije uverila da je i poslednji gost otišao i sa prostora ispred kafića.

Svoje mišljenje o novim merama prva nam je rekla Jelena Šreder iz Manhajma:

– S jedne strane shvatam da postoji novi zakon, ali ne mogu da razumem da moram da se vratim kući u ovim godinama kao što sam to radila kao tinejdžerka. To mi nikako ne odgovara i ne verujem da će to nešto doprineti manjem širenju korone.

Njena prijateljica Marija Miličić iz Manhajma je sličnog mišljenja i dodaje:

– Ne mislim da je dobro što nam zatvaraju kafiće u ovo vreme. Pre svega zato što ne razumem da do 23 sata nema korone i da nastupa tek posle tog vremena. Možda bi najbolje bilo da ta korona dođe posle tri ili četiri sata ujutro – kaže nam kroz smeh Marija.

Danijel Miličić shvata ove mere na svoj način:

– Ako moramo da prestanemo u 23.00 onda moramo da krenemo ranije i to je jedino što će ovaj zakon promeniti. Korona nema određeno vreme kada počinje i ovo pravilo nije pravo rešenje. Teoretski, imamo ceo dan da se zarazimo, a jedino ako zabrane sve onda će imati neku svrhu, ali ne verujem da će dotle ići.

Ipak dobra žurka: Milan Panić i Mirjana Belbe

Bolji je švedski model

Beograđanka Svetlana Dimitrijević, živi u Manhajmu i ima o merama stručnije mišljenje kao master bezbednosti i osnovnih studija civilne zaštite i zaštite životne sredine između ostalog i upravljanje vanrednim situacijama kao što su krizne situacije vezane za pandemije:

– Sve ovo se ne radi onako kako bi trebalo. Imali smo mi i gore epidemije, kao što je variola vera. Trebalo bi da se radi u zavisnosti od kliničke slike, da se sagleda obim bolesti i koliki je procenat smrtnosti. Generalno smatram da je sve ovo nepotrebno. Podržavam “švedski model” da se živi normalno i da se stekne kolektivni imunitet koji ćemo svi jednoga dana steći. Ovo razvlačenje samo produžava agoniju i ništa ne donosi.

Predrag i Svetlana Dimitrijević

Zakon je zakon

Predraga Dimitrijevića ove mere posebno pogađaju zbog njegovog posla:

– Muzičar sam po profesiji i te mere su bezveze. Možeš da se zaraziš i pre 23 sata, a možeš i na putu ka kući ili na poslu. Ne vidim neku logiku u ograničenju, ali se ipak moramo pridržavati.

Sjajan provod

Milan Panić iz Frankfurta već ima iskustva sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata jer je u gradu na Majni to pravilo počelo da se primenjuje ranije.

– Nisam primetio da su nove mere poboljšale sliku pandemije u Frankfurtu iako tamo već važe ove zabrane. Mogli su da uvedu ove mere narednog vikenda jer je ova žurka planirana do kasno u noć, ali smo došli ranije i provod je ipak fantastičan, jedino je trebalo duže da traje.