Vesti

Na dan kada su “Vesti” objavile tekst da je Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, zahvalio na poklonu Udruženju Tesla sosajeti iz Sent Galena, predsedniku udruženja Petru Stojanoviću Kajzeru, stigla je nova zahvalnica.

Aleksej Gregorijev, savetnik u Ambasadi Ruske Federacije u Švajcarskoj, uz fotografije teksta iz štampanog izdanja i naslovne strane objavljene u elektronskom obliku našem portalu Vesti-online, zahvalio je na “lepom tekstu”.

“Pozdrav svima u Sent Galenu. Veoma je prijatno bilo pročitati ovaj tekst. Ostajemo u kontaktu”, poručio je ruski diplomata Petru Stojanoviću Kajzeru.

Podsetimo, “Vesti” su pisale da je Udruženje Tesla sosajeti Švajcarska iz Sent Galena, poklonilo predsedniku Ruske Federacije “Plavog Teslu”, tačnije ekskluzivnu kopiju “Plavog portreta” jedine slike za koju je naš naučnik pozirao. Kopiju čuvene slike u maju su u Sent Galenu preuzeli Sergej Garmonin, ruski ambasador u Bernu i Aleksej Gregorijev, savetnik, a u Moskvu je upućena diplomatskom poštom. Zbog korone i otežanog saobraćaja sve je trajalo malo duže od očekivanog, ali je ovih dana Aleksej Gregorijev iz Berna došao u Sent Galen i udruženju u znak zahvalnosti predao Putinovu sliku s potpisom, a doneo je i propratno pismo koje je napisao ambasador Garmonin.

Petar Stojanović Kajzer je učestvovao u identifikaciji čuvene slike kada je pronađena posle 85 godina tokom kojih se ništa nije znalo o njoj. U znak zahvalnosti za pomoć u identifikaciji udruženje iz Sent Galena dobilo je ekskluzivno pravo da svake godine posle prve izložbe održane 2009. može da napravi jednu kopiju. Svaka kopija posebno se priprema s licencnim brojem na poleđini i ima veliku vrednost. Udruženje je odlučilo da kopiju poklanja ličnostima koje su zaslužne za lobiranje Teslinog lika i dela ili su nekim delom zadužili Srbiju i srpski narod. “Plavi portret” pre Vladimira Putina dobio je samo poznati austrijski pisac, nobelovac Peter Handke.

Sve to kao što vidimo izazvalo je i veliku pažnju u Ambasadi Rusije u Bernu, gde su pomno pratili sva izdanja “Vesti”.