Youtube/Herceg Televizija
Bogato iskustvo: Mladen Bojinović

Pokrenule su “Vesti” inicijativu pomoći deci oko izbora sportskih kampova ukoliko dođu na raspust ili se samo zbog toga odluče za dolazak u domovinu. Pomenuli smo prve košarkaške kampove, jer od njih je sve i počelo 1976. na Zlatiboru.

Idejni tvorac bio je pokojni Mihailo Pavićević, bivši član Stručnog saveta KSS i direktor najstarijeg kampa na Balkanu! Na zlatiborskom kampu, koji danas nosi naziv legendarnog profesora Aleksandra Nikolića stasale su mnoge košarkaške zvezde, poput Aleksandra Đorđevića, Saše Danilovića, Dejana Bodiroge, Miroslava Pecarskog (koji takođe na Zlatiboru ima svoj kamp), Vlade Dragutinovića, Milana Mačvana, Marine Maljković…

Njihov primer sledio je kamp “Džubac”, čiji polaznici ovog kampa unapređuju košarkaško umeće u šutiranju, dodavanju, driblingu, igri u odbrani, tehnici, taktici, fizičkoj pripremi… Jedina razlika u odnosu na prethodne godine je što se ove kamp organizuje u Bajinoj Bašti. Zbog radova na rekonstrukciji sportske hale i spoljašnjih terena na Kopaoniku, dešavanja su privremeno preseljena u grad na Drini. “Džubac” se diči učesnicima poput MVP Evrolige, Vasilija Micića, Nemanje Bjelice, Bogdana Bogdanovića, Sonje Petrović, pa NBA asovima počev od Vlade Divca, Željka Rebrače, koji je od ove godine, takođe, pokrenuo svoju Akademiju na Zlatiboru, Igora Rakočevića… stručnjaka poput Svetislava Pešića, Vlade Đurovića, Saše Obradovića…

Ipak, kakvo bi to košarkaško leto bilo, da nema “večitih”? Nepotpuno! Tim sa Malog Kalemegdana za lokaciju je izbarao Zlatibor. Termini su od 1. do 8, odnosno od 8. do 15. jula. Klub iz Humske za bazu je birao Krupanj. Od 20. do 27. jula polaznici kampa imaju priliku da treniraju i stiču znanje od trenera Partizana, kao i od brojnih gostiju koji su pisali istoriju najtrofejnijeg srpskog košarkaškog kluba.

Posle bogate fudbalske i košarkaške ponude, na red dolaze rukometni kampovi. Neki su već prepoznatljivi, drugi se tek “probijaju na tržište”. Kada su devojčice u pitanju “specijalizovan” kamp je onaj koji već godinama organizuje Andrea Lekić. Još jedno dobro poznato rukometno lice već nekoliko godina okuplja mališane preko leta. Ratko Nikolić organizuje kamp u Vrnjačkoj Banji, u dve smene. Prva startuje 27. juna, druga 4. jula.

Ne želi da zaostane ni proslavljeni rukometni reprezentativac i prvi kapiten nacionalne selekcije Srbije Mladen Bojinović. Recimo samo kratko: Dugi se vraća na rukometni teren! Svoje dugogodišnje iskustvo sa parketa preneće najmlađima. Budući rukometaši imaće priliku da prođu kroz kamp nekad sjajnog srednjeg beka i osvajača lige šampiona.

– Želim da svoje bogato iskustvo prenesem na mlade generacije. U Trebinju će od 1. do 8. jula biti održan rukometni kamp, koji će okupiti decu od 11 do 17 godina iz svih zemalja u regionu. Sa polaznicima će raditi najbolji mentori i najzvučnija trenerska imena. Gosti će biti velika igračka imena koji su uzor budućim rukometašima. Predstoji nam ozbiljan rukometni program uz medicinski nadzor svih učesnika. U “gradu sunca” postoje idealni uslovi za rad. Želim da im približim profesionalni način života i da znaju šta ih čeka na putu do uspeha. Prelazak iz juniora u seniorsku kategoriju često je presudan za odluku o daljem nastavku karijere – ističe Bojinović.

I odbojka u fokusu

Odbojka će, takođe, biti zastupljena tokom leta. Jedan od najstarijih kampova je “Dejan Brđović”. Tradicionalno, organizuje se na Goču. Ove godine ima 22. izdanje, u dve smene. Prva počinje 24. jula, druga 31. Ne zaostaje ni Vanja Grbić, a mnogo pažnje privlači i “Pladž Njolledž Camp” Aleksandra Atanasijevića i Nikole Rosića. Organizovaće se šesti put, u dve smene, od 10. do 17. jula, odnosno od 17. do 24. Sedište je u Vrnjačkoj Banji, a rezervisan je za odbojkaše i odbojkašice od devet do 19 godina.

Milan u avgustu

Neće samo rukomet okupiti decu u “gradu sunca”. Sredinom avgusta na stadionu Leotara u Trebinju biće organizovan petodnevni fudbalski kamp Milana, za decu od šest do 15 godina. Mladi fudbaleri sa područja ovog dela Balkanskog poluostrva imaće priliku da rade po programu jedne od najvećih svetskih ekipa. Kompletnu logističku podršku italijanskom gigantu u organizaciji kampa pružio je FK Leostars, službeni partner Milan junior kampa. Bivši igrač Partizana i nekadašnji internacionalac Igor Joksimović, prvi čovek Leostarsa očekuje veliki broj polaznika:

– Milano je velikan svetskog fudbala. Drago nam je što će ovde održati kamp i potražiti nove talente. Svi učesnici kampa dobiće originalnu fudbalsku opremu “rosonera”. Tokom pet dana treniraće se dva puta dnevno. Sa mladim fudbalerima radiće stručnjaci iz Milanovog kampa u Italiji, koji se odlikuju izuzetnom stručnošću i do sada su ostvarili sjajne rezultate. Najbolji pojedinci otputovaće u Italiju. U Milanu će imati dodatne sedmodnevne pripreme i testiranje.

Cena učešća na kampu iznosi 220 evra, a moguće je platiti u tri rate.