Tanjug
Gordana Čomić

Nova Vlada Srbije imaće 23 resora, odnosno 21 ministarstvo od čega tri novouvedena i dva resora bez portfelja. U Vladi je 11 žena i oko 50 odsto novih lica. Uz ministre iz Srpske napredne stranke, kabinet Ane Brnabić, čine i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 21. juna, i to dva ministra iz redova socijalista Ivice Dačića i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića.

Premijerka Ana Brnabić je kazala da je u novoj Vladi šest novih lica koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, ni sa SPS. Na ciljeve Vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od Vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije, kao i da sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje, čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Dugogodišnja političarka je rođena 1958. godine u Novom Sadu, gde je diplomirala na odseku za fiziku na Fakultetu tehničkih nauka. Na tom fakultetu je radila kao asistent od 1984. do 1999. Od 2000. do 2020. godine je bila republička poslanica na listi Demokratske stranke. Za potpredsednicu Skupštine Srbije birana je u nekoliko mandata. U vreme dok je bila deo delegacije u Parlamentarnoj skupštini Oebs je birana za izvestioca Komiteta za ljudska prava, demokratiju i humanitarna pitanja. Kao osnivačica Ženske parlamentarne mreže, imala je ulogu u borbi za jednakost, reprezentativnost i ravnomerno učešće žena na svim mestima odlučivanja u društvu. U oktobru 2019. na generalnoj skupštini Interparlamentarne unije u Beogradu postala je predsednica Ženskog parlamentarnog foruma IPU. Od maja 2020. nije članica nijedne političke stranke, a na protekle junske izbore išla je na listi Ujedinjene demokratske Srbije, koja nije prešla cenzus. Živi u centru Novog Sada nadomak Dunava, a poznato je da je strastveni pecaroš i kao da rano ujutru, kada šeta psa, voli da napravi fotografije buđenja njenog grada. Govori engleski jezik. Udata je, majka četvoro dece.

Radomir Ratko Dmitrović, ministar zadužen za porodicu i demografiju

Vanstranački je kadar Srpskog patriotskog saveza. Rođen je 1958. godine u Komogovini, na Baniji. Gimnaziju je završio u Kostajnici, a studirao je

pravo i novinarstvo u Beogradu i Zagrebu. Kao novinar radi 40 godina.

Počeo je 1981. godine u regionalnom listu u Sisku, a bio je dopisnik dnevnog lista “Politika” i nedeljnika “NIN” iz Zagreba. Po dolasku u Beograd bio je komentator na Radio-televiziji Srbije, glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Argument”, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista “Vesti” iz Frankfurta, a od 2013. do 2017. bio je generalni direktor i glavni urednik kompanije “Novosti”. Pokretač je beogradske RAS televizije. Posle 2000. je bio savetnik potpredsednika Vlade Nebojše Čovića. Za ministarsku funkciju ga je, kako je kazao lider SPAS-a Aleksandar Šapić, kandidovala činjenica da se “15 godina bavi demografijom i populacionom politikom”. Oženjen je, otac dvoje dece.

Radomir Ratko Dmitrović