Foto: Tanjug/AP
Vanja Udovičić

Vlada Srbije ima 23 resora, odnosno 21 ministarstvo, od čega tri novouvedena i dva bez portfelja. U Vladi je 11 žena i 50 odsto novih lica. Uz ministre iz SNS, u kabinetu Ane Brnabić su i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus, i to dva ministra iz SPS i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića. Premijerka je rekla da je u Vladi šest novih lica koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, niti sa SPS. Na ciljeve Vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od Vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije, kao i da sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta

Na ovoj funkciji je od 2013. godine. Široj javnosti je poznat i kao nekadašnji srpski vaterpolo reprezentativac. Rođen je 1982. godine u Beogradu, gde je završio Fakultet organizacionih nauka. Kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije je bio od 2009. do septembra 2013. godine. U više navrata je proglašavan za jednog od najboljih vaterpolista sveta, a za reprezentaciju je odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova. Predsednik je Fonda za mlade talente i Saveta za mlade, član Saveta za reformu državne uprave, Saveta za populacionu politiku, Saveta za inovaciono preduzetništvo i IT kao i Ministarskog tima za analizu zakonskih rešenja o vršnjačkom nasilju. Mediji su otkrili da u kancelariji ima posebnu policu, na kojoj su poređane lopte, ali ne samo one za vaterpolo kojima je igrao, već i za fudbal, rukomet, odbojku i druge sportove. Navodi da su mu hobiji nautika, čitanje i plivanje. Govori engleski i italijanski jezik.

Novica Tončev, ministar bez portfelja

Potpredsednik je SPS od 2012. godine, a dolazi iz Surdulice. Rođen je 1962. u Nišu. Diplomirao i doktorirao na odseku visokogradnja niškog Građevinskog fakulteta. Predsednik je kompanije “Tončev gradnja”, član IO Fudbalskog saveza Srbije i predsednik Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije. Od 1990. do 2000. bio je predsednik MZ Božica, od 1996. do 2000. član Izvršnog saveta SO Surdulica, a od 2000. do 2004. potpredsednik SO Surdulica. Na čelu te opštine bio je od 2008. do 2014. godine, kada je postao republički poslanik
. Od tada do konstituisanja novog saziva parlamenta Surdulice posle izbora u junu 2020. bio je predsednik SO Surdulica. Biran je za republičkog poslanika u više navrata. Da je dobar gazda otkrili su mediji pre nekoliko godina kada su objavili da je obezbedio letovanje u Sunčevom bregu na Crnom moru za 50 zaposlenih u njegovoj firmi, a da je bilo mesta i za njihove porodice. Nekoliko dana im je i sam pravio društvo. Oženjen, otac dvoje dece.

Novica Tončev

Nenad Popović, ministar bez portfelja

Rođen je 1966. u Tuzli. Diplomirao 1992. na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Magistrirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Moskvi i bio predavač na moskovskom univerzitetu. Od 2005. je bio šef Ekonomskog tima za KiM i zamenik predsednika Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Od 2008. do 2012. bio je poslanik DSS, a od 2012. potpredsednik Skupštine Srbije. Osnivač je Srpske narodne partije 2014. i njen lider. Nosilac je više odlikovanja, od kojih su najznačajnija Orden Svetog Save drugog stepena, Orden za humanost SCG i Orden prijateljstva koji dodeljuje predsednik Rusije. Strastveni je skijaš i rekreativni planinar. Detinjstvo je proveo na Drini, gde često ide, pa su ga jednom prilikom domaćini regate u Malom Zvorniku iznenadili trubačima i pesmom “Pukni zoro”. Na čelu je Fondacije “Sveti Aleksandar Nevski”, predsednik Počasnog saveta Društva srpsko- ruskog prijateljstva i počasni predsednik Fondacije Besmrtni puk u Beogradu. Oženjen, otac troje dece.

Nenad Popović