commons.wikimedia.org/Srđan Popović
Oklopno vozilo "Miloš"

Vojska Srbije do kraja godine planira da u svoje naoružanje i tehniku uvrsti čak dvadeset novih sredstava i to sve ponos domaće namenske industrije.

Pukovnik Slavko Rakić, šef Odseka za planiranje u Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane Srbije, otkriva za “Vesti” šta će uskoro biti ubuduće biti nezaobilazan deo tehnike i naoružanja kopnenih snaga, kao i protiv-vazdušnu odbranu.

– Izvesno je da će to biti daljinski kontrolisana platforma “Miloš” koji je razvio Vojnotehnički institut, a proizvodiće Prva petoletka Trstenik. Reč je o guseničnom oklopnom vozilu namenjenom za podršku specijalnim i izviđačkim jedinicama. Na vozilu se nalazi borbena stanica na daljinsko upravljanje sa mitraljezom 7,62 mm i bacačem granata 40 mm, a moguće je da se umesto njega montira protivoklopni ručni raketni bacač 64 mm M-80 – objašnjava pukovnik Rakić.

U Tehničkom opitnom centru Vojske Srbije u toku su završna ispitivanja prototipa Terminatora – protivavionskog samohodnog artiljerijsko raketnog sistema Pasars – 16 koji je prvi put prikazan javnosti 2016. godine u Novom Sadu, a uspeh je VTI, Prve petoletke Trstenik i Zastava Tervo.

– Ovaj sistem je projektovan za efikasnu PVO zaštitu iz samog borbenog poretka mehanizovanih i združenih jedinica, jer efikasno gađa bespilotne letelice, borbene avione i helikoptere na daljinama do 12 kilometara, a odlično se pokazao i prilikom gađanja meta na kopnu i vodi – ističe Rakić i otkriva da je čitav sistem smešten na oklopljenoj šasiji FAP, a Terminator je opremljen i oklopljenom kupolom poslužioca sa protivavionskim topom 40 mm Bofors sa automatskim punjačem granata, kao i sa dve rakete kratkog dometa sa infracrvenim samonavođenjem.

Kopnene snage trebalo bi do kraja godine da dobiju novu familiju protivoklopnih vođenih raketa i tri varijante modernizovanih vozila BOV-3, za artiljerijske i izviđačke jedinice, kao i novo terensko vozilo Zastava NTV 4×4.

Krajem ovog meseca u Tehničkom opitnom centru Vojske Srbije predviđena su i završna ispitivanja modularne automatske, jurišne puške 6,5×38/7, 62×39 mm.

– Kod modularnih pušaka proizvodnog programa Zastava oružje, umesto cevi kalibra 6,5 mm može se na krajnje jednostavan način postaviti cev kalibra 7,62 mm. Ovim se prevazilaze eventualni logistički problemi koji bi nastali uvođenjem ovog novog metka kalibra 6,5 mm u naoružanje, a koji trenutno nije rasprostranjen na svetskom tržištu – kaže pukovnik Ristić i objašnjava da je reč o potpuno novom metku koji je idejno zasnovan na sportskom metku Grendel.

– U pogledu svih balističkih parametara i karakteristika, oružja na bazi novog metka imaju znatno bolje karakteristike efikasnosti gađanja, u poređenju sa oružjem koje koristi municiju kalibra 7,62×39 mm i 5,56×45 mm – naglašava šef Odseka za planiranje u Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane Srbije.

Municiju za ovu modularnu pušku proizvodi Prvi partizan iz Užica.

Prošle godine 29 noviteta

Pukovnik Rakić kaže da je prošle godine u naoružanje Vojske Srbije uvedeno ukupno 29 sredstava naoružanja i vojne opreme iz sopstvenog i iz razvoja domaće industrije.

– U ovoj godini već je usvojeno 31 sredstvo naoružanja i vojne opreme. U ovoj godini uvedene su nova raketa 128 mm M18 sa povećanim efektom na cilju, upaljač multifunkcijski za municiju kalibra 105 do 155 mm, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica (UPARS), digitalizovani modernizovani Oganj, BOV komandno-izviđačka vozila za komandanta pešadijskog bataljona – navodi pukovnik Rakić.

Modernija PVO

Pukovnik Rakić kaže da je jedno težišta Ministarstva odbrane osavremenjavanje srpske protiv-vazdušne odbrane.

– Uz već modernizovan sistem Neva, težište će biti na opremanju modernizovanim PVO sistemom KUB, koji je nedavno i usvojen u NVO. U toku je, takođe, opremanje modernizovanim radarima familije P-12. Rezultati nedavnih trenažnih bojevih gađanja su potvrdili da su ovi sistemi i dalje efikasni – ističe pukovnik Rakić.