EPA
Nebojša Pavković

Na spisku Specijalnog tužilaštva Kosova uz ime nekadašnjeg načelnika Generalštaba i komandanta Treće armije, generala Nebojše Pavkovića, nalazi se još desetak srpskih oficira, mahom generala protiv kojih su ili već podignute optužnice ili su istrage zbog navodnih ratnih zločina u završnoj fazi.

Kako “Vesti” saznaju, na ovom novom spisku se nalaze vojni generali Dragan Živanović, Momir Stojanović i Mladen Ćirković, kao i policijski general Sreten Lukić.

Prethodno, optužnice su podignute protiv generala Božidara Delića i Ljubiše Dikovića.

Kako smo već izvestili, istražni sudija i tužilac Specijalnog suda u Prištini došli su u utorak u zatvor u Finskoj i pokušali da saslušaju generala Pavkovića u svojstvu optuženog za navodne zločine počinjene na Kosovu tokom 1998. i 1999.

On je to odbio, uz obrazloženje da ne priznaje institucije samoproklamovane države.

Međutim, preti realna opasnost da kosovsko pravosuđe i protiv njega i protiv generala Sretena Lukića raspiše međunarodne poternice kako bi ih zemlje u kojima izdržavaju haške kazne izručile Prištini čim im istekne dve trećine kazne i po automatizmu se nađu na slobodi.

Pavković je osuđen na 22 godine zatvora i pravo na uslovni otpust mu ističe do kraja ove godine.

Istovremeno, Sretenu Lukiću je dve trećine od 20 godina zatvora isteklo 12. maja ove godine, ali još nije dobio nikakav odgovor da li će se i kada naći na slobodi. “Vesti” nisu uspele da provere informaciju da li su istražni sudija i tužilac već bili i kod ovog srpskog generala.

Stručna javnost u Srbiji slaže se da je reč o političkim optužnicama.

Nekadašnji predsednik Vojnog suda u Beogradu Đorđe Trifunović kaže da je hipotetički zaista moguće da Pavković i Lukić budu izručeni Prištini čim se u Finskoj, odnosno Poljskoj, nađu na slobodi, ali samo pod određenim uslovima.

– Kosovo još nije član Interpola, ali je hipotetički moguće da raspišu međunarodne poternice preko drugih institucija poput Unmik, ili čak i mimo njega ukoliko su prethodno sklopili bilateralan sporazum sa zemljama u kojima se optuženi nalaze. Međutim, potpuno je jasno da su to politički motivisane optužnice, a njihov jedini cilj je da u kosovskoj javnosti prikriju činjenicu da je Specijalni sud za zločine OVK već počeo da poziva potencijalne optužene i svedoke. Na ovaj način oni svom javnom mnjenju šalju poruku kako čine sve da opravdaju svoju “oslobodilačku borbu” – ističe Trifunović.

Advokat Branislav Tapušković smatra da je pokretanje istrage i optužnica upravo protiv generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića koji su pravosnažno već osuđeni u Haškom tribunalu korišćenje prava u političke svrhe sa jedinim ciljem da se nastavi sa permanentnim tenzijama u regionu.

– Cilj ovih optužnica nije da se utvrdi istina već isključivo da se na svaki način potencira srpska krivica i Srbi označe kao genocidan narod. Albanci ne odustaju od te teze i pored toga što je čak i Haški tribunal odustao od takvih optužbi – ističe Tapušković i upozorava da je veoma opasno to što Albanci ne odustaju od tvrdnji da je na Kosovu tokom rata 1999. nastradalo pola miliona, odnosno da je silovano oko 50.000 žena.

– U brojnim sudskim postupcima je utvrđeno da su te brojke izmišljene i da je istina sasvim drugačija. Veoma je opasno i po buduće srpsko-albanske odnose, ali i po pravo što se dozvoljava širenje ovakvih neistina – zaključuje Tapušković.

Sunovrat prava

Na naše pitanje da li je hipotetički moguće da kosovsko pravosuđe raspiše poternice protiv Pavkovića i Lukića kako bi bili izručeni Prištini čim završe sa odsluženjem dve trećine zatvorske kazne, Branislav Tapušković kaže da bi to bio sunovrat međunarodnog prava.

– Ti ljudi su u Tribunalu već osuđeni na maksimalne kazne zatvora za krivična dela koja su im bila stavljena na teret. U slučaju da se prekrši pravilo da se o jednoj stvari ne može dva puta presuđivati, to će onda biti potpuni slom međunarodnog prava – uveren je Tapušković.

Sutra – Životom ćemo braniti Pavketa