Vesti
Radoslav Lale Pavlović

Direktor Kulturnog centra Srbije (KCS) u Parizu Radoslav – Lale Pavlović neće više obavljati ovu funkciju, saznaju “Vesti”. Njegovo ime još se nalazi na zvaničnom sajtu KCS, ali je pitanje dana kada će biti uklonjeno, jer su u Ministarstvu spoljnih poslova odlučili da ga penzionišu.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović potvrdio nam je ovu vest koja je odmah prostrujala dijasporom u Parizu, da su slučaj Pavlovića konačno rešili – slanjem u penziju.

– Pavlović je otišao u penziju po osnovu napunjenih 65 godina starosti. Posao će preuzeti jedan od diplomata iz naše ambasade u Parizu, a u toku su konsultacije oko izbora novog direktora – kazao je Odalović za naš list.

Prema nezvaničnim informacijama “Vesti”, Pavloviću je pri kraju godišnjeg odmora poručeno da ne treba da se vraća u francusku prestonicu jer mu se priprema rešenje za penziju. Na njegovu primedbu da nema dovoljno radnog staža odgovoreno mu je da ispunjava uslove za starosnu. Tu je stavljena tačka na javnu funkciju uspešnog dramskog pisca i povremeno osporavanog direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu.

Pre nego što je imenovan na čelnu poziciju jedne od svega dve srpske institucije ovakvog profila u svetu (druga je u Pekingu), Pavlović je bio savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Sukob s ambasadorom

Od svih afera koje ga prate, medijski najbučnije propraćene bile su one vezane upravo za KCS u Parizu. Ubrzo po dolasku u francusku prestonicu, Pavlović je došao u sukob sa tadašnjim srpskim ambasadorom Rajkom Ristićem. Ambasador nije prihvatio njegov zahtev da se otkaže saradnja sa saradnicima po ugovoru, Milovanom Ćirovskim i Nikolom Letićem. Pale su i teške reči, a navodilo se da je vrhunac bio incident u KCS kada je Pavlović prevrnuo sto Ćirovskom, nakon što mu je ovaj opsovao majku.

Usledio je potom skandal sa izložbom, kada se u izlogu KCS u centru Pariza, u blizini čuvenog Bobura, pojavila skulptura Diznijevih junaka, Mikija i Paje, u pozi koja direktno aludira na seksualne odnose. Brojni Srbi u Francuskoj ogorčeno su odreagovali na skulpturu, dok je Pavlović poručio da nije do njega i da je to izložba koja je dobila “zeleno svetlo Ministarstva kulture, te da se beleži velika posećenost”.

NATO skandal

Kao šlag na tortu usledila je marta ove godine njegova odluka da se crteži Biljane Vilimon, izložene u okviru izložbe “Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su padale bombe”, urolaju za vreme tribine i koktela koji je priređen oficirima brojnih zemalja, između ostalih i članica NATO.

Nedavno preminuli akademik, čuveni slikar Vladimir Veličković, čije delo zbog gabarita tada nije dirano, izjavio je tim povodom za naš list da je “zgrožen, zgranut, šokiran i osramoćen”. Kao i veći deo javnosti i Veličković se pitao “ko je nalogodavac te odvratne cenzorske akcije”? Na kraju je sve zabašureno uz objašnjenje da je to učinjeno u koordinaciji srpske ambasade i KCS.

Ni odlazak visokih zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova Veljka Odalovića i Ivice Tončeva u vanrednu kontrolu KCS nije dovela do smene Pavlovića.

Konačno je kao rešenje za uklanjanje čoveka Tomislava Nikolića, odnosno pripadnika pobeđene struje u SNS, pronađeno u krštenici.

Urolani svi crteži

Javnost je bila začuđena utiskom da je autor serije “Moj rođak sa sela” toliko servilan prema oficirima alijanse da je vodio računa da li će im biti neprijatno dok gledaju crteže koji govore o strahovitim posledicama NATO agresije 1999. On je prvo govorio da izložba nije uklonjena, te da je to učinjeno samo sa onim delima koja su bila izložena na sredini prostorije. Na kraju je priznao da su i crteži na zidovima bili urolani, odnosno van vidokruga učesnika tribine koja se takođe bavila godišnjicom bombardovanja.

Bez komentara

“Vesti” su pokušale da stupe u kontakt sa Radoslavom Pavlovićem, ali se na telefon javila njegova bivša saradnica. I nakon što smo preko nje prosledili molbu za odgovorom na pitanje da li je odluka o penzionisanju bila njegov izbor ili mu je nametnuta, nismo dobili povratnu informaciju.

Poznati dramski pisac ranije je sarađivao sa našim listom, ali nakon što smo u nekoliko navrata pisali o skandalima u KCS, on je jednostrano prekinuo kontakte. Iako su događaji potvrdili saznanja “Vesti”, a kritike bile principijelne, a ne na ličnoj osnovi, smatrao je da nema obavezu da kao javni funkcioner odgovara na naša pitanja.

Mandat na pola

Radoslav – Lale Pavlović 8. septembra puni 65 godina, što je uslov za starosnu penziju. Ona mu se dešava na polovini četvorogodišnjeg mandata direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu koji je ambiciozni Pavlović planirao da odradi do kraja.