Miro Majcen
Zahvalni našem listu: Grupa Srba pred polazak

Srpski državljani koji su bili zarobljeni u Sloveniji od prošlog petka konačno su stigli u Srbiju. Na inicijativu “Vesti”, u saradnji sa Savezom Srba u Sloveniji, srpskom Ambasadom i policijom, svi su bezbedno stigli u svoju domovinu.

Kako svako ko dođe iz inostranstva mora da provede 14 dana u karantinu zbog aktuelne pandemije korona virusa, svi koji su stigli iz Slovenije su smešteni u odmaralištu na Fruškoj gori, gde će boraviti naredne dve nedelje.

Kako su “Vesti” pisale, prethodnih dana više od 300 srpskih državljana koji su iz Nemačke, Holandije, Poljske i drugih evropskih zemalja krenuli put Srbije preko Slovenije i Hrvatske, naišli su na zatvorene granice i nemogućnost da se vrate kući. Nakon nekoliko dana bezuspešnih pokušaja da reše problem, obratili su se redakciji “Vesti” za pomoć. Odmah smo alarmirali prijatelja naše redakcije, predsednika Saveza Srba u Sloveniji Marka Sladojevića, koji se istog časa zaputio u srpsku Ambasadu.

Sloga ih održala: Zaglavljeni čekali dozvolu u hali

Usledili su dogovori između Srbije i Hrvatske, a u roku od 48 sati, u pratnji policije svi oni koji su ostali zaglavljeni u Sloveniji krenuli su u Srbiju. Putovali su u grupama od po pet automobila, a u petak tokom prepodneva i poslednja grupa putnika stigla je na Frušku goru.

Anđelo Blešić, srpski državljanin koji je i sam bio zarobljen ispred srpske ambasade u Ljubljani, rekao je za “Vesti” da je iza svih njih težak period, ali su radosni što su konačno u Srbiji i što će biti bliži svojim porodicama.

– Pre svega bih želeo da se zahvalim vašoj redakciji. Da nije bilo vas, pitanje koliko dugo bismo još čekali da se problem reši. Zahvaljujući vašem angažmanu postali smo vidljivi i u najkraćem mogućem roku krenuli smo na put. Danima smo spavali u automobilima ispred ambasade, smrzavali se, nismo imali gde da se okupamo. Bogu hvala, sada smo u svojoj zemlji. Mnogo se zahvaljujemo i vama i Savezu Srba u Sloveniji. Veliki ste posao uradili – naglasio je Anđelo.

Nadomak cilja: Kolona na granici

On nam se javio iz karantina na Fruškoj gori, gde sada odmara od prethodnih napornih dana.

– Svi smo veoma umorni, kako fizički, tako i psihički. Nažalost, ne možemo posle svega ovoga da budemo sa našim porodicama. Mnogo nam nedostaju, ali šta da radimo. Ovo je za dobrobit svih nas, tako da će proći brzo i ove dve nedelje – zaključio je Anđelo.

Kraj agonije: Putnici stižu u pratnji policije

Gradonačelnik velikog srca

Veliku zahvalnost Anđelo Blešić u ime svih srpskih državljana uputio je gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću.

– Čim je saznao za naš problem odmah je organizovao da nam se obezbede voda i hrana. Smestio nas je u jednu sportsku halu kako se ne bismo smrzavali napolju dok čekamo da krenemo put Srbije. Svi su bili vrlo pažljivi prema nama i na tome smo im veoma zahvalni – rekao je Blešić.

Dobra volja sve pobeđuje

Marko Sladojević, predsednik Saveza Srba u Sloveniji istakao je da je korona virus doneo probleme koji su ogromni.

– Mi smo uvek tu za sve Srbe kojima je potrebna pomoć. Situacija nije bila jednostavna, bilo je potrebno da se dogovore međusobno Srbija, Hrvatska i Slovenija. Ali zahvaljujući dobroj volji i malo organizaciji uspeli smo da vratimo ljude kući – rekao je Sladojević.

I bebe doputovale

Među zarobljenim srpskim državljanima našle su se i dve bebe, od osam i 11 meseci.

– Njihovi roditelji su u Nemačkoj dobili otkaze i nisu imali kud. Morali su da krenu nazad u Srbiju. I ta dečica su boravila u automobilima sa svima nama. To su mali heroji, a da toga nisu ni svesni. Zahvaljujući vašoj redakciji, sada su na sigurnom – istakao je Anđelo Blešić.