commons.wikimedia/BMG-2048
Poznat kao vojni mislilac: Daglas Mekgregor sa izraelskim oficirima

Vojni penzioner naslediće Ričarda Grenela na mestu ambasadora SAD u Berlinu. Iz Bele kuće je saopšteno da će Donald Tramp u Nemačku poslati penzionisanog pukovnika Daglasa Mekgregora (74) koji je postavljen za ambasadora umesto pomenutog Grenela. Najvažniji podatak iz biografije oficira, a sada diplomate je to da mu kao jedan od važnijih stepenika u karijeri slovi učešće u NATO agresiji na Srbiju 1999. godine.

Za svoje zasluge u ovoj “kampanji” odlikovan je 2000. godine Medaljom za Kosovo koju je ustanovio tadašnji predsednik SAD Bil Klinton. Ovaj oficir je često dobijao odlikovanja, a u uspehe mu se pripisuju reforme američke vojske, zapadne vojne alijanse i izraelske armije, izvestila je agencija AFP.

Ipak, pretpostavlja se da ga je za ambasadorsku fotelju u Berlinu preporučilo to što je radio kao vojni komentator u Trampovoj omiljenoj TV stanici Foks njuz koja zdušno politički podržava aktuelnog šefa države. Pominjan je i kao kandidat za mesto savetnika američkog predsednika za bezbednost. Bela kuća ga jezgrovito opisuje kao veterana sa mnogo odličja, autora i savetnika.

Zanimljivo je da ovaj bivši oficir stiže u Nemačku u času kada se još nije stišala bura oko planova za povlačenje 9.500 američkih vojnika iz baza u Nemačkoj. On će verovatno biti zadužen da nemačkim kolegama iz Bundesvera stručno, strateški objasni Trampov potez sa selidbom trupa u Poljsku, koja se unapred radovala ovom transferu iz susedne zemlje.

Njegov prethodnik je sa tri funkcije istovremeno očito zapostavljao negovanje odnosa sa Nemačkom, mada je svojim oštrim izjavama protiv zemlje domaćina ostao upamćen u Berlinu kao “težak gost”, a u Vašingtonu je očito iz tih razloga rešeno da bude zamenjen.

Bavio se i Bosnom

Mekgregor se Balkanom bavio i pre Kosova. Bio je u timu specijalnog opunomoćenika SAD za Balkan kao stručnjak za vojna pitanja i time se bavio zaključno sa mirovnim pregovorima za Bosnu i Hercegovinu koji su vođeni u američkoj vojnoj bazi u Dejtonu.