Lična arhiva
SAMO JEDNU ŽELjU IMA: Danijela Babić

Da nakon iznenadne saobraćajne nesreće koju je preživela Danijela Babić (27) iz Zmajeva, kraj Novog Sada, sa teškim posledicama, njena budućnost dobije možda sasvim drugačiji epilog, velika zasluga pripada i dobrim ljudima.

Tačnije, brojnim sugrađanima koji su Danijeli zdušno priskočili u pomoć ne bi li ova polupokretna mlada dama ponovo „zakoračila“ u svet. U prilog tome govori novopristigla podrška, kojom je obezbeđen još jedan mesec skupe rehabilitacije.

– Objavljivanjem i deljenjem poslednjeg članka na društvenim mrežama porastao je i broj SMS poruka pristiglih na broj 643 na 3030 Budi human fondacije, negde oko 420. Time je taman obezbeđen oko jedan mesec rehabilitacije. Objavom članka i Tanja Trebec iz Frankfurta je opet uplatila 400 evra na račun fondacije.

Ne znam da li postoji način da se odužim njoj i njenoj porodici i svim ljudima koji su se priključili akciji, vršili uplate i slali SMS poruke. Pristizalo je i mnogo pozitivnih komentara na moju upornost i želju da ponovno stanem na svoje noge. Svima veliko hvala! Trudiću se da svojim radom, trudom i pozitivnim mislima opravdam sve što činite za mene. Velika ste motivacija za dalje i sve je lakše kad znate da neko veruje u vas i iskreno se raduje svakom mom novom uspehu – poručila je mlada Danijela svojim dobročiniteljima.

Očekuje još bolje rezultate

– I dalje se nalazim na klinici Orto MD gde svakodnevno vežbam sa zaista sjajnim terapeutima i doktorima. Ušla sam u razboj i uz pomoć longeta (ortoza) i asistenciju terapeuta, uspevam da se zadržim u vertikalnom položaju. Balans je mnogo bolji, a posle matičnih ćelija popravlja se i moje neurološko stanje. Osećam kad stanem na stopala i prebacim težinu na njih. Šake su ojačale i imam bolji hvat u smislu da mogu da zadržim čašu, šolju u rukama da operem sama sebi kosu i našminkam se. Iz sledećeg položaja obuvam patike na čičak…

U nastavku razgovora sa ovom mladom devojkom, punom poleta i volje da svoj život vrati na pravi kolosek, uprkos svim preprekama koje su još pred njom, potvrdila nam je da ne posustaje i daje sve od sebe da ponovo bude zdrava i samostalna. Za sve to potrebni su vreme i novac za dalje. Prevashodno za pomagala, rehabilitaciju, potrošni materijal, suplemente i lekove za jačanje.

– Počela sam i da se bavim rekreativno stonim tenisom za osobe sa invaliditetom i to je jedna vrsta vežbe za ruke, balans, trup. Od trenutka nesreće pre tri godine, do danas, razlika je ogromna. Uz nastavak rehabilitacije, očekujem još bolje rezultate – istakla je Danijela, čiji se život u trenu promenio pre tri godine kada je kolima sletela s puta.

Hrabra i borbena

Vraćajući se s posla na jednoj benzinskoj stanici u Novom Sadu, krajem oktobra 2016. u večernjim satima, sletela je kolima u dubok kanal pokraj puta i zadobila teške telesne povrede. U tom trenutku nije bilo očevidaca, tako da su je tek sutradan, kad se razdanilo, pronašli otac i brat. Tu noć (devet sati), provela je u polusvesnom stanju zarobljena u smrskanom automobilu, a zbog zadobijenih povreda nije mogla da pozove pomoć. Specijalisti su joj operisali kičmu u četiri navrata, a od tada počinje i njena sasvim drugačija borba kroz život i mogućnost da ponovo stane na noge.

– Nijednog trenutka nisam pomislila da odustanem od oporavka, iako je mnogo prepreka bilo preda mnom. Posebno za moju porodicu koja finansijski ni u snu ne bi mogla da isprati lečenje, kao što su tretmani matičnim ćelijama koje sam do sada obavila, a koji su veoma skupi. Zato još jednom veliko i od srca hvala svima koji su bili i još su uz mene. Samo zahvaljujući njima postoji šansa da budem kao i pre nesreće – poručila je Danijela.

Istinitost njene tvrdnje potvrđuje i to što je odnedavno nastavila sa školovanjem. Upisala je višu školu za ekonomiju i preduzetništvo, zbog čega joj se mnogi dive na istrajnosti da nastavi da se bori za bolje sutra.

Kontakt i računi

Plemeniti čitaoci „Vesti“ koji žele da pomognu mladoj Danijeli da posle više godina ponovo stane na noge i ostvari svoje mladalačke snove, mogu stupiti u kontakt sa njom putem broja telefona: +381 62 835 30 46 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Adresa je: Sime Šolaje 25; Zmajevo. Danijeli može da se pomogne i preko Humanitarne organizacije Budi human, ukucati 643 i poslati SMS na 3030. Za SMS iz dijaspore (cena 20 CHF) potrebno je upisati: human643 i poslati na 455 ili uplatiti donaciju na račune:

dinarski: 160-537860-91 devizni: 00-540-0002891.9. IBAN: RS35160005400002891958, SWIFT/BIC: DBDBRSBG