Lična arhiva
Na društvenim mrežama ima milione lajkova: Viktor Bevanda

Viktor Bevanda (12) ne govori, ali svoja osećanja izražava crtežima živopisnih boja i to tako upečatljivo da njegovi radovi na društvenim mrežama broje milione lajkova. Talentovanog dečaka iz Novog Sada, koji već dve godine živi na Floridi, već upoređuju sa velikim slikarima kao što su Van Gog i Matis.

Crta kao od šale

– Viktor je oduvek lepo crtao. Bolje od svojih vršnjaka. Da je talenatovan primetili smo prošle godine kada sam mu zadavala komplikovanije crteže, a on ih je bez po muke crtao. Čak mislimo da ima fotografsko pamćenje, jer je u stanju da svaki prizor identično prenese na papir – kaže Viktorova majka Andrea Bevanda Kun.

Pre dve godine, u želji da Viktoru obezbedi bolju podršku, porodica Bevanda preselila se na Floridu. Kako kažu, odluku da svoj život nastave na drugom kontinentu, doneli su lako, jer u Americi imaju rođake.

– Suprug se brzo zaposlio i ovde je cenjen i dobro plaćen u svom poslu. Lakše nam je u finansijskom smilsu i deca nam ne oskudevaju ni u čemu. Viktor je lepo prihvaćen. Uklapanje je prošlo relativno lako s obzirom da je on dete koje ima svoju rutinu i svaka promena mu teško pada – priča Andrea za “Vesti”.

Viktor u SAD ide u redovnu školu u odeljenje za decu sa posebnim potrebama, a zbog pandemije nastavu prati onlajn.

– Do sada sam primetila da ovde nema osuđivanja ni poprekih pogleda. Da li je veći procenat ljudi sa autizmom pa je i svesnost veća, ne znam. Uglavnom autizam je ovde nešto što nije sramota – kaže ona.

Viktor najviše voli da crta životinje

Skrivene sposobnosti

Viktor je neverbalan, mada zna da izgovori reči i na srpskom i na engleskom jeziku, zna da čita i piše. Ne zna da se stara sam o sebi i nije samostalan. Dijagnozu – teži oblik autizma, dobio je sa tri godine. Suočavanje sa takvim saznanjem za roditelje nikada nije lako.

– Mogla bih svaki dan da plačem koliko mi je nekad teško, ali ne treba očajavati. Viktor je naš dar koji nas je naučio pravim vrednostima u životu. Pored njega smo postali bolji ljudi. Treba se posvetiti detetu, pružiti mu maksimum i dati šansu. Nikad se ne zna u kom polju će to dete da zablista. Poznato je da autustična deca često imaju skrivene sposobnosti – objašnjava njegova majka.

Kao i sva deca, Viktor je u početku crtao likove iz crtanih filmova. Možda njegov talenat ne bi ni bio otkriven da je nastavio da crta likove poput Pepa praseta, Engri birdsa…

– Nalazila sam mu slike na internetu i on ih je na svoj način prenosio na papir. Posle isprobavanja više tehnika izabrali smo uljane pastele. Potraga za adekvatnim papirom je takođe potrajala. Stil je sam nametnuo. Samouk je. Ja ga podržavam i usmeravam i potpuno sam se tome posvetila – kaže Andrea Bevanda Kun.

Na pitanje šta Viktor najviše voli da crta, njegova mama kaže da se to ne zna jer on ne govori. Ipak, po načinu i brzini kojom ih crta, ona veruje da su mu omiljena tema – životinje.

Neki od Viktorovih radova

Onlajn galerija

Već sa pet godina Viktor je izlagao svoje radove na izložbi crteža autistične dece u Novom Sadu. Danas ima svoju onlajn galeriju vichysart.com, preko koje se prodaju njegovi crteži i njihovi printovi. Rad ovog talentovanog dečaka možete pratiti i na društvenim mrežama: Fejsbuku, Instagramu i Tik-toku.

Njegova popularnost na društvenim mrežama raste iz dana u dan, a podrška stiže iz svih krajeva sveta.

Samo na Instagramu, Viktorov profil prati preko 47.000 ljudi, dok su brojke na Tik-toku impresivne. Nalog ima više od 140.000 pratilaca, a postovi su lajkovani neverovatnih 3,3 miliona puta. Naloge na socijalnim mrežama i galeriju vodi njegova majka.

Porodica Bevanda

Ne odriču se Srbije

Neke od slika koje je Viktor nacrtao njegova porodica donirala je za akcije Humanitarne organizacije “Budi human” i kako kažu, opet će, kada dođu u Srbiju.

– Ne odričemo se Srbije nikako. Tamo smo proveli pola veka. Tamo nam je kuća, rodbina i prijatelji – kaže Andrea.