Z. Vicelarević
Ansambl Vila SKUD

Jubilarna, 25. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore održana je proteklog vikenda u velikoj hali Spens u Novom Sadu u organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova i grada Novog Sada.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, otvorio je Smotru.

Otvaranje 25. smotre folklora dijaspore

– Manifestacije poput ove u Novom Sadu će, siguran sam, u vama probuditi još veću ljubav prema svojoj otadžbini, i dodatno uticati na vas da razmišljate o povratku. Moja želja je, a verujem i vaša, da se jednog dana vratite i živite u svojoj Srbiji – rekao je ministar.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici svih folklornih ansambala učesnika smotre, Danilo Đokić, predsednik Asocijacije srpskog folklora, Zorica Šijak, načelnica gradske uprave za kulturu Novog Sada, Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, vikar episkop mohački Damaskin, Rade Vojinović, savetnik u Ministarstvu kulture Srbije, i Dejan Savić, izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Čast da izvede prvu revijalnu koreografiju na smotri, sa kojom je ova manifestacija i otvorena, pripala je članovima ansambla Vila, Srpskog kulturno-umetničkog društva Železničar iz Novog Sada.

Zvaničnici na otvaranju

– Na 25. Smotri srpskog folklora dijaspore imamo ukupno 45 folklornih ansambala, od kojih 39 nastupaju u takmičarskom delu i šest ansambala u revijalnom delu programa. Prvog dana smo imali tri takmičarska bloka i jedan revijalni. Dočekani smo odlično – rekao nam je Saša Ivanović, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke.

Doprinos svih učesnika je neprocenjiv, jer su oni ambasadori srpske kulture i duha gde god da se nalaze, a nastupaju učesnici iz sedam evropskih država.

Saša Ivanović i episkop Damaskin

Odlična podrška

– Grad Novi Sad je sve dogovore realizovao, čitav kompleks je renoviran za ovu manifestaciju, na čemu smo im veoma zahvalni, kao i Kulturnom centru Mladost iz Futoga koji su nam bili odlična tehnička podrška – kazao je Saša Ivanović.