Youtube/AbouTravel.
Vila Efruši Rotšild

Vila Efruši Rotšild (Ephrussi de Rotschild) nalazi se u Nici, na brdu sa koga se pruža divan pogled na Sredozemno more, veličanstvena je spolja, a njena raskošna unutrašnjost je tek priča za sebe.

“Kuća iz snova”, kako bi je obični smrtnici nazvali, procenjena je na 410 miliona dolara i po toj ponuđenoj ceni bi trebalo da nađe kupca među milijarderima kakvih ima sve više na ovom svetu. Oni koji su imali sreće da vide unutrašnjost ove vile tvrde da zaista toliko vredi.

Ogromna zgrada sa fasadom roze boje zidana je sedam godina (od 1905. do 1912. godine) po nalogu baronice Beatrise Rotšild (1864 – 1934), bivše supruge prebogatog bankara Morisa de Efrusija. Projekat je francuskih arhitekata Žak-Marsela Obertana i Arona Mesije. Prem želji baronice, sa balkona na drugom spratu zgrade se na obe strane poluostrva vidi more. Sve to podseća na brodove kojima je baronica volela da krstari.

Njen život imao je uspona i padova – mada i sama iz jedne od najbogatijih bankarskih dinastija kakvi su Rotšildi, udala se sa 19 godina za prebogatog francuskog bankara Morisa Efrušija i sa njim provela 20 godina u ne baš srećnom braku jer je on voleo da se kocka. Umro je 1916. godine.

Kada je na početku 20. veka Azurna obala postala omiljeno mesto za letovanje evropskog visokog društva, baronica Beatris je kupila zemljište na nepristupačnom poluostrvu koje je potom moralo dinamitom da se izravna zbog stena, a potom da se nasipa tonama zemlje. Tu je sagradila vilu zahtevajući da sve bude u roze boji koju je obožavala.

Vilu je napunila vrednim delima najpoznatijih slikara, što je jedna od stvari koje je naučila od oca koji je bio strastveni kolekcionar umetničkih dela. Kada je sve završila oko vile, kažu da je retko tamo navraćala, najčešće na kratko i to tokom zime, dok je život uglavnom provodila u Parizu i u porodičnoj rezidenciji u Dovilu.

Umrla je 1934. godine u Švajcarskoj, a vilu na Azurnoj obali je zaveštala Francuskoj akademiji lepih umetnosti.

Najpre je bila pretvorena u muzej 1937. godine, da bi tokom Drugog svetskog rata bila prazna, a tek 1960. godine delimično restaurirana, pa 90-tih godina konačno vraćena u prvobitno raskošno izdanje.

Okružena je baštama kojih ima devet i sve su posebne i egzotične, po meri baronice koja je po svemu, pre svega po svom poreklu i društvenom statusu koji je uživala – bila žena od ukusa i stila. Jedna bašta je francuska, potom sledi španska, pa japanska… Svaka u stilu zemalja koje predstavljaju, sa jedinstvenom atmosferom koju stvaraju fontane, pergole i biljni svet.

Baronica je svaku od brojnih soba opremala vrhunskim stilskim nameštajem, umetničkim delima, skupocenim porcelanom i sa još mnogo različitih dragocenosti.

Sve to zajedno učinilo je da se vila danas nalazi na vodećem mestu među ponuđenim nekretninama ove specifične vrste, namenjene onima kojima cena nije važna. Čak ni “sitnica” od 410 miliona dolara.

Otvorena za turiste

Otvorena je za posete turista tokom cele godine, a ulaznice koštaju od 10 do 15 evra.

U svim turističkim reklamama se pojavljuje kao biser francuske rivijere, a fotografije su najbolje pozivnice.

Festival ruža

Po tradiciji 15. maja se održava Festival ruža i biljaka. I ove godine bilo je, po običaju, mnogo gostiju u svim baštama i oko vile koja je za tu priliku dekorisana, naravno, hiljadama cvetova po svim stubovima.

Venčanja iz bajke

Vila se nalazi na delu Azurne obale od Nice do Monaka, na poluostrvu Sen Žan Kap Fer. U tom luksuznom i elegantom okruženju se danas organizuju kokteli, večere, seminari i venčanja.

Roze vila sa svojim salonima, terasom i baštama po celom imanju je fantastično mesto za venčanje i slavlje bogatog sveta. Samo zakup košta od 20.000 do 50.000 dolara. Mesta ima za stotinak gostiju i jednoj dvorani u samoj vili ili za 250 gostiju ako se sve organizuje napolju, najbolje u francuskoj bašti.