R. Patković
Kolač lomili kum i paroh: Sveštenik Spasojević i Dejan Mićić

U Esenu je ove godine Sveti Sava obeležen znatno drugačije nego ranije, kada su iz godine u godinu Savindanske proslave bile sve masovnije. Kada su u Crkvi Svetog Stefana svodili utiske sa prošlogodišnje akademije mislili su da će im ove godine biti potrebna veća sala od postojeće crkvene, jer su 2020. male bile i crkva i crkvena sala za sve one koji su hteli da uđu. Zbog pandemije i uvedenih mera masovna svečanost i prisustvo uobičajenoj akademiji su izostali. Služena je svečana liturgija i presečen je kolač uz prisustvo kuma slave Dejana Mićića, njegove porodice i još nekoliko vernika.

Ipak, Svetosavska akademija nije izostala, samo što ovaj put nije izvedena uživo već je snimljena i postavljena na Jutjub. Virtuelna akademija, kako je nazivaju u Srpskoj pravoslavnoj opštini Esen, je svojevrstan letopis dešavanja 2020. godine pri Crkvi Svetog Stefana i na Jutjubu je od srede uveče.

Uzdanice: Članovi Pozorištanceta “Sveti Stefan”

Akademija počinje pozdravom sveštenika Duška Spasojevića i Svetosavskom himnom koju je izvela Tanja Božović. Zatim sledi blok recitacija dece i roditelja posvećenih Svetom Savi. U nastavku je pričao jedinstvenom Pozorištancetu “Sveti Stefan”, koje deluje pri crkvi u Esenu od 2017. Prikazani su svi prošlogodišnji spotovi pripremani preko Skajpa. Zatim je ispričana priča o KUD Kolo Esen koje pri crkvi postoji od 2009 .Program je tradicionalno zatvoren “Kraljevim kolom” i pesmom “Tamo daleko” koju su otpevale Tanja Božović i dve mlade gracije Lea Jovanovski i Ivana Luković. Za muziku su bili odgovorni Miloš Ivančević, Duško Tošić i Miroslav Nišić. U Esenu se svi nadaju da će sledeće godine Svetosavka akademija biti onakva na kakvu su navikli i da će uskoro moći da svi zajedno igrajui pevaju u hramu.