pixabay.com

Svetske zvezde su u prošloj godini zaradile čitavo bogatstvo, ukupno više od 55 miliona dolara. Od velikih kompanija im je došlo 30 do 50 odsto te sume za reklamiranje njihovih proizvoda.

Najmlađa među društvenim mrežama, Tik-tok koju je razvila Kina, raste i širi se velikom brzinom, a posebno je popularna među mladima od 16 do 24 godine. Planetarno najpoznatiji tiktokeri su već dostigli u proseku fantastičnu zaradu, jer na toj mreži mogu prikupiti od 100.000 do 200.000 dolara, po objavi. Ako pitate srpske internet zvezde ko ih najbolje sponzoriše, odmah će se pohvaliti da su to produkcijske i kozmetičke kompanije, mada i visina premije, kažu, zavisi od brenda do brenda. Da bi zaradili, potreban je veliki broj pratilaca, pa se svi trude da postignu regionalnu gledanost koja daje znatno više novca.

Zarade influensera u Srbiji idu od svega 20 evra do za domaće uslove, odličnih 300.000 evra godišnje. Mnogi, kako pišu mediji, imaju kancelarije, pa čak i zaposlene… Bogdan Ilić poznatiji kao Baka Prase je, kako su pisali mediji, bio prethodnih godina najplaćeniji jutjuber u regionu, a proračuni su govorili da mesečno od pregleda njegovih objava zarađuje navodno 13.500 evra, a da ga je, pre nego što se povukao, gledalo pola miliona pratilaca. Godišnje je to navodno bilo čak 162.000 evra.

Mladi u Srbiji misle da je lako postati popularan i zaraditi na društvenim mrežama, ali treba da znaju da moraju da dostignu ogroman broj pratilaca, što nije lako. Luna Đogani i njen suprug Marko Miljković imaju Jutjub kanal, a Miljković je medijima priznao da sa milion pratilaca mesečno može da se zaradi najviše 2.000 evra. Ali i deset puta manje, nekad 200, 300, nekad 500 ili 800 evra. To, kaže, zavisi od doba godine, a više se prihoduje krajem nego početkom godine. Zarađuje se, ukazuje on i od sponzorstva, a brojka u ugovoru može biti fiksna, ali i drugačije utvrđena.

Pevačica Anastasija Ražnatović je, prema pisanju medija, raznim brendovima bila interesantna za reklamu, zbog njenih milion pratilaca na Instagramu.

Računica kaže da sa više od milion pratilaca može za jedno reklamiranje da se zaradi čak 6.000 evra, sa pola miliona, upola manje. Prema toj kalkulaciji onaj ko postigne više od 50.000 pratilaca, može da zaradi od reklame do 300 evra, a sa više od 100.000 pratilaca i tri puta više. To za rukom polazi samo zvezdama mladih i na regionalnom nivou poput jutjubera i pevača Andrije Jovića, koji je pored pesama objavljivao duhovite poruke na svom Jutjub kanalu sa prosekom gledanosti od 300.000, pa je svojevremeno za mesec na osnovu toga mogao da zaradi oko 8.000 evra. On je rekao da je prvi put radio reklamnu kampanju kada je dostigao 50.000 pratilaca, a honorar je bio 50 evra, što je “za jednog klinca bila dobra para”.

– Smatram da broj pratilaca mnogo utiče na cenu honorara, ali uz to dosta utiču i brend koji je taj influenser izgradio, poput sadržaja i kvaliteta – pričao je Andrija Jo.

Mladima ove zarade, zvuče neverovatno dobro i poput one narodne “hleba bez motike”, pa ih prosto mami da sate i sate posvete pokušaju da se nametnu na društvenim mrežama. Međutim, oni koji su aktivni na ovom virtuelnom polju kažu da treba proliti dosta “suza i znoja” da se stigne do dobre zarade od sponzorstva.

Prikupljanje “zlatnika”

Na specijalizovanim sajtovima se objašnjava jedan od načina zarade na, Tik-toku, nazvan “lajv” ili uživo, a vrlo je privlačan mladoj populaciji. Odnosno, prilikom emitovanja sadržaja koji ide “uživo”, otvara se mogućnost da pratioci doniraju, jer postoji opcija uz pomoć koje mogu da kupe “zlatnik” i doniraju prilikom emitovanja “uživo”. Korisnik mreže koji je imao taj “lajv” sadržaj sakupljene “zlatnike” može zameniti za “dijamante”, a njih potom pretvoriti u novac na svom pej-pal računu.