Tanjug
Odlazak u Rik: Članovi Srpske napredne stranke su prvi prikupili 50.000 potpisa

Srbija na birališta izlazi 26. aprila, a predizborna kampanja je startovala 4. marta, na dan kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao parlamentarne izbore, a predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković lokalne. Dan ranije je predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor raspisao pokrajinske izbore.

Stranke i koalicije koje ulaze u tu trku u narednih 50 dana boriće se za naklonost birača partijskim programima, a najveća novina u izbornom nadmetanju je da se cenzus od pet odsto smanjio na tri odsto, pa će manjim političkim strankama biti olakšan ulazak u skupštinske klupe. Novost je i da će na izbornim listama biti 40 odsto žena.

U jedinstveni birački spisak upisano 6,8 miliona birača od čega je, prema nekim procenama, 1,7 miliona glasača sa boravištem u inostranstvu koji, kako su “Vesti” pisale, najkasnije do 4. aprila mogu putem diplomatsko- konzularnog predstavništva Srbije da podnesu zahtev za upis u jedinstveni birački spisak da će na parlamentarnim izborima glasati u inostranstvu.

Za učesnike izbora je prvi potez posle raspisivanja predaja Republičkoj izbornoj komisiji 10.000 overenih potpisa za izbornu listu, a krajnji rok za predaju izbornih lista je, prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, 10. april u ponoć, odnosno 15 dana pre datuma održavanja izbora. RIK ih proglašava najkasnije 24 sata od predaje.

Srpska napredna stranka je listu predala 5. marta, pa će naprednjaci biti prvi na glasačkom listiću. Nosilac liste sa predatih oko 50.000 potpisa, prikupljenih za nekoliko sati, jeste lider SNS Aleksandar Vučić, a prvi na listi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kako sada stvari stoje, sa naprednjacima na listu će SDPS Rasima Ljajića, penzionerska partija PUPS, Pokret socijalista Aleksandra Vulina, SNP Nenada Popovića i PSS Bogoljuba Karića.

Socijalistička partija Srbije ide u koaliciji sa JS Dragana Markovića Palme, a izlazak na izbore su najavili SPAS Aleksandra Šapića, radikali, Liga Nenada Čanka, Pokret Metla i Zvono koje su formirale DSS Miloša Jovanovića, LSV Nenada Čanka, monarhistički POKS, ali i desno orijentisani Zavetnici, Srpska desnica Miše Vacića i Pokret Levijatan.

Najveće iznenađenje je izlazak na izbore Pokreta 1 od 5 miliona koji će “uneti bojkot u Skupštinu”. Na izbore će i Srbija 21, koju čine političari iz Demokratske strane, SDS Borisa Tadića i LDP.

Da neće na izbore čulo se od stranaka okupljenih oko Saveza za Srbiju, koje su najavile kampanju bojkota, a taj savez čine SSP Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića, DS koju vodi Zoran Lutovac, a u kojoj deo ne podržava bojkot u potpunosti, pa Pokret Dveri, PSG Sergeja Trifunovića i DjB Saše Radulovića.

Govor brojki

Parlamentarni izbori zakazani za 26. april biće dvanaesti od uspostavljanja višestranačkog sistema 1990. i osmi od 2000. godine. Mada je mandat vlasti četiri godine, zanimljivo je da su građani u proseku od 1990. izlazili na birališta na dve i po godine, a isti prosek je zadržan i posle 2000. U ovom milenijumu parlamentarni izbori su održani sedam puta, pet puta vanredno, dva puta redovno, a predstojeći će biti treći redovni. Vanredni izbori su se odigrali 2000, 2003, 2008, 2014. godine, a poslednji 2016, dok su redovni su bili 2007. i 2012. godine. Prethodni su održani 24. aprila 2016, takođe zajedno sa pokrajinskim i lokalnim i bili su treći za nepune četiri godine.

Tišina 48 sati

Shodno aktuelnom zakonodavstvu, izborna tišina će trajati od ponoći 24. aprila, do 20 časova na izborni dan. Biračka mesta će biti otvorena od sedam sati ujutru do osam uveče.

Glasački listići će na parlamentarnim izborima biti roze boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biti tirkizne, odlučila je krajem januara Republička izborna komisija.

Za demokratsku atmosferu

Predsednik Srbije je posle raspisivanja izbora poželeo demokratsku atmosferu, a građanima da odgovorno odluče o svojoj budućnosti.

-Želim da tog dana i u kampanji koja će biti duga, bude demokratska atmosfera, da se politički protivnici poštuju, da izlaze sa različitim stavovima, argumentacijama, da kampanja bude borbena, ali mirna i da ljudi mogu da donesu najbolji sud o politici koja je prethodila, ali i onoj koja treba da doprinese boljoj budućnosti zemlje – kazao je Vučić.

Šabac i Paraćin bez bojkota

Odluku da idu u lokalnu trku u Šapcu i Paraćinu doneli su predsednici tih opština Nebojša Zelenović i Saša Paunović. Njihove stranke su bile članice SzS koje su za bojkot izbora, ali se Zelenovićeva Zajedno za Srbiju distancirala od saveza, a Paunović je napustio DS da bi u Paraćinu izašao na izbore u lokalu.